15.150 euro bruto als secretaris-generaal van FOD Sociale Zekerheid

Naam: Frank Van Massenhove
Leeftijd: 57
Beroep: Voorzitter directiecomité (secretaris-generaal) van FOD Sociale Zekerheid
Diploma: Licentiaat rechten
Burgerlijke staat: Samenwonend
Bruto maandsalaris: 15.150 euro
Netto maandsalaris: 6.718 euro
Extralegale voordelen: hybride bedrijfswagen, smartphone, iPad, speciale groepsverzekering (tweede pensioenpijler voor alle managementfuncties), hospitalisatieverzekering (“voor elke ambtenaar bij onze FOD”)
Beleggen: “Neen, heb ik geen verstand van”
Opslag het voorbije jaar: “Neen”
Sparen: “Ja, tot 2.000 euro per maand”

“Ik begon negen jaar geleden als directievoorzitter van de FOD Sociale Zaken. Ik sta in voor het beleid en de strategie op lange termijn en het merkimago van de organisatie." {C}

"De eerste drie jaar was ik nog heel operationeel bezig, al is dat zeker niet mijn sterkste kant. Ik leid nu 1.300 mensen, negen jaar geleden waren er dat 2.100. We zijn zo groot als pakweg Telenet.”

Onder overheidsmanager Frank Van Massenhove onderging de FOD Sociale Zaken een metamorfose met ambtenaren die nu hun eigen chefs mogen beoordelen en een nieuwe, bijna revolutionaire werkorganisatie. “Onze werknemers beslissen zelf waar, wanneer en hoe ze werken. We kijken enkel naar de resultaten. Je wordt pas aantrekkelijk voor jonge hooggeschoolden als je hen zelf veel laat beslissen.”

“Ik heb nooit gedacht dat ik ooit zoveel zou verdienen. Of ik te veel verdien? Neen. Als ik zie welke resultaten we bereikt hebben en wat een CEO verdient in de privé met dezelfde verantwoordelijkheid, ben ik misschien zelfs onderbetaald. Maar voor alle duidelijkheid: ik vind dat ik ongelooflijk goed betaald word. Mijn loon is trouwens bij wet vastgelegd, ik heb daar niet over onderhandeld. Een bonus zou ik weigeren, daar geloof ik niet in.”

De overheid moet volgens Van Massenhove ook komaf maken met het diplomafetisjisme in de verloning. “Ook al zijn sommigen briljant, je kunt ze niet betalen naar hun waarde omdat ze bijvoorbeeld geen universitair diploma hebben.”

Hypotheek: 2.000 euro/maand

Hoe besteedt hij zijn salaris? “Ik heb samen met mijn vriendin een appartement gekocht. Omdat ik al wat ouder ben, betalen we dat af in tien jaar. Een derde van mijn inkomen gaat er naartoe: 2.000 euro/maand.”

“Mijn beste aankoop ooit? De iconische jazzelpee ‘Kind of Blue’ van Miles Davis, maar ik houd van allerlei muziek. Ik verslind ook boeken, non-fictie vooral, en thrillers van Lee Burke en Michael Connelly. Ik koop ze bijna allemaal via mijn e-reader.” Andere passies? “Mijn vriendin en ik zijn verliefd op Azië. Om de twee jaar bezoeken we een land. En ik hou van kleren: een mooi hemd, daar kan ik bijna niet aan weerstaan.”