1.550 euro bruto voor een it-consultant

Naam: Pieter Dewachter

Leeftijd: 30

Diploma: Moderne Talen-Wiskude (ASO)

Functie: It-consultant

Brutoloon: 1.550 euro

Burgerlijke staat: Alleenstaand

Laatste loonsverhoging: Pas in dienst sinds 01/06/2011

Extralegale voordelen: dagvergoeding, tussenkomst internet, hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen + tankkaart, certificatiemogelijkheden, laptop

Sparen: “Zo’n 500 à 750 euro per maand, afhankelijk van de maandelijkse kosten”

Beleggen: “Neen. Ik zie het nut hier (nog) niet van in.”

Pensioensparen: “Neen”

"Sinds enkele maanden ben ik opnieuw aan het werk, na een treinreis door Rusland en het Verre Oosten. Met de bedoeling om slechts enkele maanden te werken en dan voor een jaar te vertrekken naar Australië, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging."

"Tijdens die zoektocht bleek dat ik een relatief mooie cv heb, maar dat het hoofdstuk ‘Opleidingen en Certificaten’ inhoud miste op mijn cv. Toen heb ik beslist om een werkgever te zoeken die mij kon garanderen dat die certificaten aangevuld werden.

Het is een it-bedrijf geworden dat zich concentreert op de tussenmarkt. Het brutoloon ligt met 1.550 euro vrij laag (zo’n 300 euro lager dan mijn vorige job). De onkostenvergoeding maakt mijn loon leefbaar. Het lage brutoloon heeft echter ook het voordeel dat ik nog steeds recht heb op de verminderde Vlaamse bijdrage, die tot vorig jaar 300 euro bedroeg. Daardoor hou ik op het einde van de maand een nettoloon van 1.480 euro over."

Nauwelijks vaste kosten

"Behalve de maandelijkse bijdrage aan mijn ouders van 250 euro voor kost en inwoon heb ik geen vaste kosten. Onlangs heb ik me wel een nieuwe desktop-pc aangeschaft die me 1.300 euro gekost heeft. Mijn grootste onkostenpost momenteel is mijn hobby. Hoewel ik, dankzij vrijwilligerswerk in Muziekcentrum Trix, best wat concertjes gratis kan meepakken, blijf ik nog steeds veel geld aan muziek spenderen, 250 euro of meer per maand aan concerten en vinyl. Een andere onkostenpost is het reizen. Als ik reis, wil ik me niet bezig houden met een boekhouding."

Werkvisum of appartement

"Ik spaar momenteel nog veel geld in vergelijking met leeftijdsgenoten, maar ik woon dan ook nog thuis. Hoelang nog? Geen idee. Kan mijn werkgever niet met een nieuwe uitdaging over de brug komen, dan is de kans héél groot dat ik in november het Travel and Work visum voor Australië aanvraag. Kan men mij toch een interessante en gevarieerde job aanbieden dan zal het reisvisum eerder een voorschot worden op een appartement of huisje. Maar zoals gezegd, dat is momenteel nog koffiedik kijken."

Tekst: Matthieu Van Steenkiste