1.400 euro netto als halftijds verpleegkundige

-Naam: Sofie Wouters

-Leeftijd: 32

-Diploma: Verpleegkunde, met een bijkomende specialisatie intensieve zorg en spoedgevallenzorg

-Burgerlijke staat: Samenwonend, moeder van Febe (3) en Tuur (1).

-Functie: Verpleegkundige op de spoedafdeling van AZ Klina in Brasschaat.

-Netto maandsalaris: “Ongeveer 1.400 euro als halftijds verpleegkundige, maar dat bedrag schommelt in functie van het aantal nachten dat ik werk.”

-Extralegale voordelen: “Maaltijdcheques en een hospitalisatieverzekering in het eigen ziekenhuis.”

-Sparen: “Nog niet, ik moet er dringend werk van maken.”

-Beleggen: “Neen.”

-Vorig jaar opslag:  “In principe stijgt ons loon elk jaar een beetje met de anciënniteit.”

Sofie Wouters werkt als halftijds verpleegkundige op de spoedafdeling. Hoe ziet haar salarispakket eruit en aan welke zaken besteedt ze haar geld?

“Ik doe alleen nachtshiften op de spoedafdeling. Daar heb ik speciaal om gevraagd, zodat ik mijn dochter naar school kan brengen. Mijn vriend werkt ook in ploegen, dus moesten we een oplossing verzinnen. Ik kan me voorstellen dat sommigen een spoedafdeling niet zien zitten, maar ik vind het afwisselend werk. Je ziet hier patiënten met allerlei aandoeningen, waardoor je enorm veel bijleert. Het werk is dus allesbehalve saai, al geef ik toe dat je stalen zenuwen moet hebben.”

Hypotheek: 900 euro/maand

“Zoals de meeste mensen besteden ook wij veel geld aan onze woning. Maandelijks betalen we daar zowat 900 euro voor af. We hebben heel wat veranderingen gedaan. Zo hebben we de badkamer gerenoveerd, de elektriciteit vernieuwd en alle slaapkamers grondig onder handen genomen. We hebben alles zelf gedaan, maar hebben toch zowat 30.000 euro aan materialen uitgegeven. Onze laatste dure aankoop was een nieuwe voordeur: daar hebben we 2.000 euro voor neergeteld.”

60 euro per nacht in een stacaravan

“Sinds kort volg ik een naaicursus. Ik wil kleedjes maken voor Febe en dingen voor mezelf. Ik ben niet zo’n shopper, je zal me niet meteen tijdens de solden zien winkelen. Ik hou wel van elektronica. Sinds kort heb ik een iPhone, maar die heb ik gelukkig gekregen! Elk jaar staan er een aantal reisjes op ons programma. Meestal leggen we iets vast buiten de schoolvakanties, omdat het dan goedkoper is. Vorig jaar hebben we twee weken op een Spaanse camping verbleven. In een stacaravan weliswaar, omdat een tent niet zo geschikt is voor jonge kinderen. Ik geloof dat we daarvoor 60 euro per nacht betaald hebben. Binnenkort gaan we met vrienden naar de Ardennen voor een midweek. Dat gaat ons amper 200 euro kosten.”

Foto: Michiel Wiegandt