Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Nieuwe belastingen op bedrijfswagens: betaal ik nu meer of minder?"

“Ik woon op 40 km van mijn werk. Ik rij rond met een bedrijfswagen die ik ook voor privévervoer mag gebruiken. Hoeveel belastingen zal ik voor mijn wagen betalen? Het is een diesel met 11 fiscale PK en CO2-uitstoot van 139 g/km.”
Het antwoord van SD Worx

Een bedrijfswagen die een werknemer ook in zijn vrije tijd mag gebruiken is een belastbaar voordeel in natura. Op dit voordeel betaalt de werknemer dus belastingen. Dit gebeurt al door de inhouding van bedrijfsvoorheffing (BV) op dit voordeel in natura in de maandelijkse loonberekening.

Om de geldwaarde van dit voordeel in natura te bepalen, gebruikt de fiscus voor personenwagens een forfaitaire berekeningsformule. Tot en met 31.12.2009 werd dit belastbaar voordeel berekend op basis van de fiscale PK van de betrokken wagen. Toegepast op het voorbeeld, bedraagt het maandelijks belastbaar voordeel voor deze bedrijfswagen 225,88 €.

Vanaf 01.01.2010, vervangen CO2-coëfficiënt en CO2-uitstoot de fiscale PK in deze berekeningsformule. Toegepast op het voorbeeld, bedraagt het maandelijks belastbaar voordeel voor deze bedrijfswagen 199,81 €.
 
Het maandelijks belastbaar voordeel daalt dus met 26,07 €. Het netttoloon van deze werknemer stijgt hierdoor.

Lees ook:

- Wat is er veranderd sinds 1 januari?
- De 5 voordeligste bedrijfswagens van 2010

En doe de test! Hoeveel belastingen betaal jij voor je bedrijfswagen?

I.s.m. SD Worx