"Geef een maaltijdvergoeding in plaats van die ouderwetse cheques"

Zelfstandigenorganisatie Unizo wil het systeem van ecocheques en maaltijdcheques hervormen. Stefaan Verlinden, directeur grote ondernemingen bij SD Worx, is het daar volledig mee eens. Hij legt uit waarom we de maaltijdcheques beter inruilen voor een maaltijdvergoeding.

1. Maaltijdcheque = kosten en gevaren bij de vleet

Langs werkgeverskant lopen de kosten hoog op. Zo zijn er bestelkosten, transactiekosten en kosten aan de leverancier. Er is ook een kost per leveringspunt, zodat een bedrijf met meerdere vestigingen veel distributiekosten zal betalen. In kmo’s kunnen de kosten oplopen tot 15 à 25 procent.

Bovendien zijn er ook risico’s aan de papieren cheque verbonden. Doordat de cheques, anders dan papieren geld, erg verschillende waarden hebben, kunnen cassières zich gemakkelijk vergissen, wat supermarkten algauw een flinke duit kost. Ook het bewaren van maaltijdcheques is niet onproblematisch. De stapels cheques die een paar dagen in de kantoren moeten worden bewaard voordat ze kunnen worden verdeeld, vertegenwoordigen een massa cash, en vormen zo een veiligheidsrisico. Dat geldt ook voor de handelaren en de transporteurs, zoals de recente overval op een transport van maaltijdcheques bewees. De cheques zijn op naam, maar dat wordt nooit gecontroleerd. Een overvaller die een partij gestolen cheques in een zwart circuit zou inbrengen kan op die manier een flinke som incasseren.

2. Elektronische cheque geen alternatief

De elektronische maaltijdcheque is niet echt een volwaardig alternatief. Zoals minister Van Quickenborne aangeeft, zullen diverse systemen op de markt elkaar beconcurreren: van aparte kaarten, over systemen geïntegreerd in betaalkaarten tot betaling via sms. Voeg daarbij de voorspelbare overgangsperiode waarin papieren en elektronische systemen naast elkaar bestaan, en de chaos is compleet. Meer complexiteit, meer verwarring en hogere kosten.

Bovendien: nu de elektronische portemonnee Proton op sterven na dood is, zou een nieuwe, aparte elektronische portemonnee voor maaltijdcheques worden gecreëerd? Het was al geen goed idee om een maaltijdvergoeding in cheques uit te betalen op het moment dat de hele economie op elektronisch betalen aan het overschakelen was en nu dreigt men met de elektronische cheque dezelfde vergissing te maken. .   

3. Fietsvergoeding rechtstreeks op rekening gestort, het kan dus wel

Een belangrijk argument in de discussie is dat de cheques het mogelijk maken om te controleren dat de maaltijdvergoedingen ‘wel degelijk gebruikt worden waarvoor ze bestemd zijn’. Dat argument houdt natuurlijk geen steek. Neem de fietsvergoeding of de tussenkomst in het sociaal abonnement, waarvoor ook geen cheques worden uitgereikt. Tienduizenden werknemers pendelen dagelijks met de trein naar het werk. De meesten doen dat met een treinabonnement dat ze zelf hebben gekocht. Voor die reiskosten krijgen ze een vergoeding vanwege hun werkgever. De logica van de maaltijdcheque volgend zou de werkgever zijn bijdrage in de ‘vervoerskosten’ perfect met ‘treincheques’ kunnen betalen, waarmee de werknemer dan op zijn beurt aan het NMBS-loket zijn abonnement kan betalen. Alleen krijgen werknemers die bijdrage in de reiskosten niet met cheques uitbetaald. Elke maand opnieuw verschijnt ze keurig op hun bankrekening, samen met hun loon. Blijkbaar is het terugbetalen van het sociaal abonnement of de fietsvergoeding via de loonbrief dus geen probleem, maar zou dit wel het geval zijn met een maaltijdvergoeding? Begrijpe wie kan.

4. Chequesysteem is te betuttelend

Vreemd het zo te moeten stellen, maar medewerkers weten tegenwoordig echt wel hoe ze hun geld moeten uitgeven. Met het chequesysteem werpt de overheid zich eens te meer op als big brother, die zelfs het ‘eetgedrag’ van zijn burgers wil controleren. Veel beter zou de overheid gewoon akte nemen van het feit dat haar burgers elke dag moeten eten en daarvoor permanent geld uitgeven, zonder dat dit geld ‘gekleurd’ of ‘gepredestineerd’ is, het voedselbonnenprincipe, zeg maar. Het geld dat als maaltijdvergoeding op de rekening van werknemers wordt gestort zal sowieso zijn weg wel vinden naar supermarkten, snackbars en restaurants.  

Wat moet er dan wel gebeuren?

Heel eenvoudig: maaltijdcheques vervangen door een maaltijdvergoeding die in alle opzichten beantwoordt aan de principes van de maaltijdcheque. Geen papierwinkel, geen complexe elektronische systemen naast elkaar, maar een uiterst eenvoudige omschakeling in de loonlijn, zodat de vergoeding net zoals de tussenkomst in het sociaal abonnement elke maand samen met het loon op de rekening van de werknemer kan worden gestort. En tegenover de RSZ is die verwerking via de loonberekening nog transparant ook. Laat de controle dus op dat niveau gebeuren. 

Lees ook:
- Wat is het verschil tussen maaltijdcheques en een dagvergoeding?
- Mag mijn baas maaltijdcheques geven als er een bedrijfsrestaurant is?
- "Sommige werknemers krijgen maaltijdcheques, andere niet. Mag dat?"

Reageer

Heeft Stefaan Verlinden van SD Worx gelijk? Kunnen we de maaltijdcheques maar beter vervangen door een netto maaltijdvergoeding? Geef je stem in onze poll!