"Elke maand 300 euro voor boeken en muziek"

Naam: Pieter-Jan Ginckels

Leeftijd: 27

Beroep: Assistent mixed media Sint-Lucas Hogeschool Brussel-Gent

Woonplaats: Brussel

Burgerlijke staat: Gehuwd

Netto maandsalaris: 1.773 euro

Extralegale voordelen: Geen

Sparen: Ongeveer 500 euro, samen met mijn vrouw

Beleggingen: Geen

Piet-Jan Ginckels werkt als assistent mixed media aan Sint-Lucas Hogeschool Brussel-Gent. Veel van zijn inkomsten geeft hij meteen weer uit aan zijn bijberoep: als beeldend kunstenaar exposeert hij in binnen- en buitenland. Hoe zit het met zijn portemonnee?

Lesgeven en onderzoeken

“Ik werk voltijds bij Sint-Lucas binnen de richting ‘mixed media’. De helft van de tijd geef ik les, de andere helft doe ik onderzoek naar manieren om nieuwe media in te zetten om complexe dingen te creëren. Ik ben beeldend kunstenaar in bijberoep, dus ik vertrek vanuit de praktijk. Het onderzoek helpt me mijn werk wetenschappelijk te kaderen en het onderwijs is een interessante testbank voor mijn ideeën.” 

Duurste hobby? Zelfstandige zijn!

“Mijn grootste uitgavenpost is jammer genoeg mijn bijberoep. Onlangs moest ik bijvoorbeeld een scenografie maken voor een voorstelling in Maastricht. Ik kreeg daarvoor 2.500 euro fee (naast 2.500 euro productiekosten). Maar ik heb meteen een deel van mijn loon geïnvesteerd om er iets beters van te kunnen maken, en ook de kilometers komen daar nog bovenop. Ik ben het voorbije jaar ook uitgenodigd naar Peking, Shanghai, Chicago en Milaan. Prachtige ervaringen, maar ik heb ter plaatse meer uitgegeven dan ik verdiend heb.”

Boeken uitlenen aan vrienden en familie

“Ons appartement wordt te klein voor mijn collectie boeken over kunst en architectuur. Gelukkig leen ik er regelmatig uit aan vrienden, want anders zouden ze in stapels op tafel liggen. Ik geef ook veel geld uit aan vinyl, objecten en gimmicks voor bij het lesgeven. Gemiddeld kost dat alles me zo’n 300 euro per maand.”

Koersen als kunst

“Mijn duurste project van dit jaar wordt een nieuwe performance. Ik wil een wielerpiste in het klein nabouwen, en op die baan van twaalf op veertien meter zullen mijn beste vrienden rondrijden op koersfietsen. De dynamiek van die vriendengroep als ‘motor’ in een kunstwerk vind ik heel poëtisch, maar het zal me wel duizenden euro’s kosten. Gelukkig kan ik het kunstwerk al op drie plaatsen tonen: in Riga in Letland, in een galerij in Amsterdam en in Netwerk in Aalst.”

Tekst: Lore Callens - Foto: Isabel Pousset