"30 jaar lang elke maand 600 euro afbetalen voor studies"

Naam: Zebulon Nelessen

Leeftijd: 34

Woonplaats: Elsene

Beroep: Architect bij A2D Architects (Tervuren)

Burgerlijke staat: Verloofd

Nettoloon per maand: 1.800 euro

Extralegale voordelen: Geen

Sparen: Bijna niets
Beleggingen: Pensioensparen

Amerikaan én Belg Zebulon Nelessen liep 6 jaar rond op bouwwerven in New York en begon daarna aan zijn studies architectuur. Voor zijn stage kwam hij naar België. Intussen werkt hij hier zelfstandig technisch ontwerper voor het architectenbureau A2D.

"Het is een vreemd statuut, want ik begin te werken tijdens de gewone kantooruren en maak voortdurend onbetaalde overuren. In de VS betaal je als zelfstandige ook veel minder belastingen. Maar het werk en de sfeer zijn hier fantastisch.”


120.000 dollar voor opleiding


“Studeren in de VS is stervensduur. Voor een driejarige opleiding heb ik 120.000 dollar neergeteld. Het inschrijvingsgeld is heel hoog, maar ook het leven als student en het huren van een studio in het centrum maakt dat ik dertig jaar lang 600 euro per maand zal moeten afbetalen. Ik keer zo’n twee keer per jaar terug naar de States, ook dat kost me zo’n 800 euro per jaar.


Een diamanten ring van 1.100 euro


Ik heb mijn Amerikaanse vriendin onlangs ten huwelijk gevraagd. Het jaar daarvoor heb ik elke maand wat geld gespaard en ben ik voortdurend op zoek geweest naar de perfecte verlovingsring: mooi, klassevol en persoonlijk. Ik ben zowat overal gaan kijken, maar uiteindelijk heeft een Brusselse ontwerper een prachtige ring met een diamant op maat gemaakt voor 1.100 euro. Ze was héél blij verrast.”


Iron Man in Nice: 400 euro inschrijvingsgeld


“Veel van mijn spaargeld gaat naar mijn hobby. Ik ben een fervent fietser en doe in de zomer regelmatig mee aan triatlonwedstrijden. De Iron Man in Nice kostte me 400 euro alleen al aan inschrijvingsgeld en ook de kortere wedstrijden in onder meer Leuven en Eupen kosten zo’n 50 euro per stuk. Gemiddeld fiets ik zo’n 200 km per week: elke dag 32 km heen en terug naar mijn werk, en dan nog een lange tocht in het weekend. Ik moet dan ook heel wat investeren in onderhoud, goede fietskledij en accessoires.”


Tekst: Lore Callens - Foto: Griet Dekoninck
Bron: Vacature Magazine 16 januari 2010