"2.098 euro bruto als instructeur op een sociale werkplaats"

Naam: Jonas Tournicourt

Leeftijd: 34 jaar

Diploma: Master architectuur aan Sint-Lucas Gent

Burgerlijke staat: Single

Functie: Technisch instructeur bij sociale werkplaats vzw Condenz

Brutoloon: 2.098 euro

Opslag het voorbije jaar?: "Nee"

Eventuele extra’s: Maaltijdcheques van 6 euro, dertiende maand

Sparen: "Nee"

Beleggen: "Mijn appartement zie ik als een belegging."

Jonas Tournicourt werkt sinds twee jaar als technisch instructeur in een sociale werkplaats. Wat houdt je job precies in? "We maken meubelen en andere houten constructies. We zijn met twee om de boel te runnen en dus is mijn takenpakket een pak breder dan wat op papier staat. Omgaan met klanten, projecten uittekenen, bestellingen doen, de mensen op de werkvloer begeleiden: het hoort er allemaal bij. Het fijnste is dat ik mijn eigen baas ben. En de sociale sector is een echte openbaring. In het atelier werken veertien mensen, ik kijk nog altijd op van wat ik allemaal van ze gedaan krijg.

Tevreden over loon?

“Wat ik verdien is OK, maar het mag altijd wat meer zijn. Dat zou me extra ademruimte geven. Ik heb destijds niet onderhandeld over mijn salaris, wel is er afgesproken dat er opslag in zit als de vzw financieel beter boert.”

Oude BMW: 4.000 euro per jaar

“Ik woon goedkoop. Met een vriend heb ik vorig jaar een appartement gekocht. Omdat ik maar één zesde van de aankoopsom hoefde te lenen, betaal ik nu 217 euro per maand af. Maar mijn auto kost me een arm en een been. Ik rij met een oude BMW, een geweldige bak maar hij zuipt benzine. Maandelijks doe ik minstens 100 euro op in het pompstation. Met de belasting, de taksen en het onderhoud kom ik op een slordige 4.000 euro kosten per jaar.”

Eigen band

“Als ik niet werk, ben ik vooral met muziek bezig. Mijn band ‘Some say yes, some do less’ brengt binnenkort een plaat uit. We hebben ze zelf gefinancierd, maar de investering viel mee: opnames en mixing zijn grotendeels betaald met wat we door optredens hebben verdiend. Omdat ze ons weinig heeft gekost, hoeft ze ook niet per se op te brengen. Een fijn gevoel.”

Zonnebril: 160 euro

“Ik heb ook met plezier veel uitgegeven aan een zonnebril: een rayban van 160 euro. Aardig bedrag voor iemand die amper geld overhoudt om een broek te kopen, maar ik vind het belangrijk dat zo’n bril goede glazen heeft. En dat hij lekker zit.”

Tekst: Nathalie Van Laecke