Zelfstandig of in loondienst: Twee freelancers over de voor- en nadelen

Zou het leven niet mooier zijn als je je eigen baas was? Die gedachte lijkt steeds meer Belgen te verleiden. “Opnieuw in loondienst? Geen denken aan!” Koen en Kris kozen na een traject in loondienst allebei voor het ondernemerschap. Zijn ze tevreden over hun keuze? En welke valkuilen zien ze?

80.107. Zoveel Belgen stampten in 2014 een eigen zaak uit de grond. In 61,7 procent van de gevallen ging het om een eenmanszaak. Dat het aantal starters weer in de lift zit, is zonder meer goed nieuws. Blijkbaar is het geloof in de economie weer zo groot dat mensen voor een toekomst op eigen benen durven te kiezen. Na de consultancy zijn vooral de medische beroepen populaire startersactiviteiten, getuige daarvan dit lijstje:

 

De 5 populairste activiteiten van starters

 

Aantal starters

Adviesbureaus (bedrijfsbeheer/bedrijfsvoering)

3.612

Verpleegkundige activiteiten

1.930

Ambulante revalidatietechnieken

1.887

Detailhandel (maar niet in winkels of op de markt)

1.709

Advocatuur

1.642

 

Het salaris, de verantwoordelijkheid, de vrijheid. Elk heeft zo zijn reden om voor het ondernemerschap te kiezen. Maar dat het lang niet allemaal rozengeur en maneschijn is, vernemen we van een copywriter en een technisch tekenaar.

 

"Grote financiële risico’s, maar wel volledige controle"

Copywriter Koen Lauwereyns (48) (zie foto boven) werkte eerst 17 jaar als journalist voor Het Volk/Het Nieuwsblad. “Maar daar haalde ik steeds minder voldoening uit. Uiteindelijk heb ik in 2009 mijn eigen schrijfbedrijf KLA-4 Communicatie uit de grond gestampt. Ik schrijf nu vooral voor KMO’s.”

VALKUIL: geen werk = geen inkomsten

“De eerste twee jaar was het aftasten. Er waren dagen dat ik zat te wachten op een telefoontje. (lacht) In het voorjaar had ik altijd te weinig werk en vielen de inkomsten tegen. Gelukkig had ik mezelf tijd gegeven om de markt te verkennen. Stilaan groeide mijn klantenbestand en merkte ik dat er een enorm tekort is aan goede copywriters. Momenteel moet ik soms opdrachten weigeren omdat ik volgeboekt ben. Het gaat zelfs zo goed dat mijn vrouw ook in de zaak is gekomen.”

"Als zelfstandige neem je natuurlijk grotere financiële risico’s. Als je geen werk hebt, verdien je niets. En je krijgt geen betaald verlof. Allemaal dingen die je moet incalculeren als je je prijs bepaalt. In het begin wist ik niet goed welk tarief ik moest vragen. Nu verdien ik per uur wat ik wil verdienen.”

TROEF: vrijheid & afwisseling

“Ik heb de stap me nog geen seconde beklaagd. Dat ik mijn eigen baas ben en volledige controle heb over wat ik doe, geeft me nog het meeste voldoening. Ik geniet ervan als klanten tevreden zijn. Als ik morgen de kans krijg om opnieuw in loondienst te werken, dan zou ik er vriendelijk voor bedanken.”

 

"Grenzen trekken moet je echt leren"

Technisch tekenaar Kris Baetens (48) hopte sinds 2005 van de ene naar de andere job in loondienst. “Eind vorig jaar heb ik beslist om niet langer naar een vast contract te streven en startte ik met 'KRAB technisch tekenwerk'. Ik maak ontwerp-, uitvoerings- en as built plannen van ventilatie, verwarming, sanitair en elektriciteit.”

TROEF: veel voldoening

“Ik heb ervaren dat ik in loondienst mijn ei onvoldoende kwijt kan. Terwijl ik in loondienst voor technisch of grafisch tekenwerk moest kiezen, kan ik als zelfstandige die activiteiten combineren. Ik haal ook meer voldoening uit mijn job. In loondienst voelde ik niet altijd evenveel respect voor het werk dat ik deed. Dat ik geen ingenieur ben, was voor sommigen reden genoeg om me anders te behandelen.” 

VALKUIL: altijd aan het werk

“Tussen 1996 en 2004 was ik al als freelancer aan de slag, maar ik heb me toen letterlijk kapot gewerkt. Ik was elke dag van 6 tot 22 uur in de weer, als een echt Duracell-konijn. Toen een buurman me op de risico’s van een burn-out wees, lachte ik hem uit. Maar een jaar later kreeg hij gelijk. In een week tijd wilde ik er niets meer van weten. Ik heb mijn firma weggegeven aan een communicatiebureau en ben in loondienst gaan werken.”

“Om dezelfde fout niet opnieuw te maken, ben ik in gesprek met een loopbaanbegeleidster. Zij leert me grenzen trekken. Zodra de zaak goed begint te lopen, wil ik mijn kantoor uit de woning weghalen. Nu werk ik vanuit de keuken en staat het werk letterlijk naar me te roepen.”

 

Nog meer weten over de voor- en nadelen van freelancen? Surf naar Vacature.com/freelancejobs