Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Eyesee doet eyetracking via webcam

Indien je naar de beroemde show van lingeriefabrikant Victoria’s Secret kijkt, hebben je ogen minder interesse voor de lingerie dan voor de gezichten van de modellen. “Dat blijkt uit ons onderzoek dat de beweging van je ogen nagaat (eyetracking)”, vertelt de Kortrijkzaan Olivier Tilleuil (26), die midden vorig jaar samen met Joris Gillis (24), Eyesee uit de grond stampte. “Eyetracking bestaat al langer maar dan met dure apparaten en heel traag. Door de webcam van de computer te gebruiken, ontwikkelen we een snelle en goedkope manier om de efficiëntie van websites en advertenties te meten, ook van personeelsadvertenties”, lacht hij.

Vorig jaar liet het duo een eerste platform bouwen dat vanaf oktober getest werd op personen. Vandaag kan Eyesee al pronken met klanten met klinkende namen als Vandermoortele, Alpro, Nuon, Mobistar, Mitsubishi Motors en het marktonderzoeksbureau GFK. Olivier Tilleuil:  “Met de opbrengst van deze eerste tests laten we nu een onlineplatform ontwikkelen bij een Servisch it-team. De technologie hebben we al gevonden, nu is het nog een kwestie van ze samen te voegen. Ik vermoed dat tegen november onze eerste klanten al vanuit hun thuisbasis kunnen ‘eyetracken’.”

Hij schat de opstartkosten op 400.000 euro. De aanmoedigingsprijs van 25.000 euro die het bedrijfje voor de zomer ontving van het Vlaams Agentschap Ondernemen is dus niet meer dan een startpremie. Olivier Tilleuil: “We investeren alle inkomsten in onze producten. Alleen schommelen onze inkomsten nog en zijn de uitgaven permanent. Daarom halen we nu extern kapitaal op bij enkele business angels.”

“We zien ons niet als een technologiebedrijf, we zijn eerder marketinggericht. We zoeken een opportuniteit en laten de technologie hiervoor ontwikkelen.” Momenteel opereren Olivier en enkele medewerkers nog vanuit een appartement in Kortrijk. “We denken na over een vast kantoor in Brussel of in Leuven. Daarnaast zal er snel een verkoper aan boord stappen. We zijn met een tiental  mensen, maar voorlopig werkt er niemand voltijds binnen EyeSee.”

“België is een te kleine markt voor ons. Daarom willen we zo snel mogelijk naar Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en zelfs naar de VS. We hebben al iemand die voor ons de Franse en de Duitse markt wil aanpakken. Dé voorwaarde hiervoor is dat ons platform goed ontwikkeld is. Daar moet je vanaf de eerste ontwikkeling rekening mee houden.”

Tekst: Erik Verreet