Biocartis spoort ziektes op

Biocartis is een Belgisch-Zwitsers biotechnologiebedrijf dat zich toespitst op moleculaire diagnostiek en gepersonaliseerde gezondheidszorg. Hun diagnostische platformen laten toe om verschillende biologische moleculen te testen. Ook stalen van bloed, slijm van de luchtwegen en bepaalde weefsels, zoals van tumoren, kan men onderzoeken. Een pluspunt is ook dat de analyse snel kan verlopen en betaalbaar is. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid kunnen de toestellen op een vrij brede schaal worden ingezet, dichter bij de patiënt. Het zijn dus niet alleen gespecialiseerde laboratoria die met de toestellen zullen kunnen werken.

De hoge kwaliteit van de analyse maakt het mogelijk om bepaalde ziektes zoals kanker of Alzheimer snel en nauwkeuriger op te sporen, wat uiteraard essentieel is voor de behandeling. Door de degelijke informatie van het onderzoek is ook een zeer gerichte medicatie op maat van de patiënt mogelijk. De technologie maakt gebruik van een ‘cartridge’ waarin alle componenten voor een bepaalde test aanwezig zijn. Het klinisch staal wordt in de cassette gevoegd. Die gaat in een toestel dat de test volledig autonoom uitvoert.

Visionair denken

“In dit segment kenden we enkele mijlpalen. Maar de grootste uitdaging is niet alleen deze producten te ontwikkelen, maar ook de oversteek te maken naar industrialisatie. Daar lopen toch wel enkele bedrijven op vast”, zegt stichter en voorzitter van de raad van bestuur Rudi Pauwels. “Grote mijlpalen waren voor ons het ontwikkelen van de technologie en het verwerven van patenten. We konden belangrijke allianties aangaan, zoals met Johnson & Johnson. Voor de financiering konden we 125 miljoen euro aan kapitaal ophalen, wat toch aanzienlijk is.”
Eind dit jaar wordt de eerste industriële assemblagelijn van de producten in Mechelen operationeel. “Er is een kleine vertraging van enkele maanden. We werken immers met nieuwe producten en nieuwe technologie. Alles moet perfect verlopen. Maar uiteindelijk zitten we zeer goed op schema”, aldus Rudi Pauwels.

Biocartis moet ook visionair denken. “Bij projecten die een lange ontwikkelingstijd kennen, is het belangrijk goed te beseffen hoe je terrein zal evolueren. Je product moet niet alleen nu een meerwaarde bieden, maar ook in de toekomst. We vragen ons dus voortdurend af wat de trends in de geneeskunde over tien tot vijftien jaar zullen zijn. Er zal nood zijn aan meer gepersonaliseerde en kosteneffectieve geneeskunde en daarop willen we inspelen.”

Gezocht: knappe koppen

Biocartis is op zoek naar sleutelfiguren die wereldwijd worden gerekruteerd: wetenschappers, ingenieurs en technici. “We hebben veel specialisten nodig, zoals ook experts in elektronica, materiaalkunde, levenswetenschappen, biotechnologie en software. Daarnaast zijn ook de ondersteunende functies belangrijk, zoals financieel en administratief personeel. Ook de kwaliteitsafdeling is heel belangrijk. En zeer belangrijk is de juiste houding om te kunnen samenwerken, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Wel hebben we nu een potentieel aan medewerkers met ervaring in biotechbedrijven, iets wat pakweg twintig jaar geleden veel minder het geval was”, aldus Rudi Pauwels.

Tekst: Hilde Pauwels