6 hippe Belgische kantoorgebouwen

Op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes ging het Brusselse architectenbureau Assar met 3 van de 5 prijzen lopen. Als kers op de taart kreeg België ook de Special Jury Award, de belangrijkste prijs op de beurs. Aan hippe kantoorgebouwen hebben we dus geen gebrek. 6 opvallende voorbeelden.

1. Bayer in Diegem

asset/29721

Liefhebber van strakke vormgeving? Dan kick je vast op dit recente kantoorgebouw van Bayer in Diegem, dat de corporate services en een aantal marketing & salesafdelingen van de chemiereus huisvest. Het ingenieuze concept van architect Reginald Schellen sleepte de Belgische Prijs voor Energie 2009 in de wacht dankzij de veelvuldig gebruikte duurzame materialen en milieuvriendelijke, energiezuinige technologieën.

2. Umicore in Hoboken

asset/29723

's Werelds grootste recyclage- en raffinagefabriek voor edelmetaalhoudende producten is in de volksmond en onder de 1.300 werknemers beter gekend als ‘Den Zilveren’. En kijk: welk materiaal drapeerde architectenbureau Coninx op en tussen de lagen van de nieuwe en stilistisch fraaie receptiebuilding? Zink, jawel.

3. HAtric in Hasselt

asset/29724

Het markante kantoorgebouw HAtric in Hasselt scoort voor Juul Vanleysen van Holistic Architecture 50|5 perfect op drie vlakken: economie, ecologie en emotie. Reden te over, vond hij, om de plaatselijke thuishaven van ING en Arcadis HAtric te noemen. Een licht verbasterde versie van de voetbalterm voor drie goals op rij, inderdaad. Inclusief een subtiele verwijzing naar de Limburgse provinciehoofdstad.

4. Callens EMK in Waregem

asset/29725

Hoe creëer je een gevoel van bescherming en intimiteit terwijl het verkeer op de E17 voorbijraast? Architectenbureau Goedefroo & Goedefroo wist daar in opdracht van Callens EMK wel raad mee. Het ecologische kantoorgebouw in Waregem is uitgerust met stalen panelen die zoals kieuwen zuurstof lijken te geven aan het administratieve personeel en aan de bezoekers van de specialist in luchttechniek.

5. Infrax in Torhout

asset/29726

Het nieuwe kantoor van netbeheerder Infrax in Torhout kreeg in 2009 de publieksprijs in de 2020Challenge-innovatiewedstrijd. Het ontwerp van Crepain Binst Architecture springt meteen in het oog door de groene glazen buitengevel met fotovoltaïsche cellen. De brede ‘kruin’ boordevol energiezuinige toepassingen lijkt als het ware gedragen door een hele rist boomstammen – in beton, uiteraard.

6. Hexacom uit Steenokkerzeel

asset/29727

"Helping you make the difference", de klant helpen het verschil te maken. Dat is de missie van Hexacom uit Steenokkerzeel. De 40 medewerkers van de specialist in data- en telecomproducten en -diensten aan kmo’s kwijten zich van die opdracht in een bijzonder ontwerp van de architecten Poponcini & Lootens. Bovendien beschermt de majestueuze constructie door haar aparte vorm de achterliggende woonbuurt tegen geluidsoverlast van het nabijgelegen vliegveld.

Tekst: Jan De Raeymaecker

Nog voorbeelden?

Ken jij nog andere voorbeelden? Werk je zelf in een ultrahip kantoor? Laat het ons weten!