11 Belgen die wél scoren op het WK voetbal

Terwijl de échte Rode Duivels ergens op een strand liggen, stelt Vacature zonder problemen een ‘dream team’ samen van Belgische bedrijven die wél present geven op het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

1. Alfacam, wereldspeler in videofaciliteiten

Lints mooiste zendt 170 camera's en 155 technici uit naar Zuid-Afrika. "We brengen voetbalbeelden in miljarden huiskamers vanuit Durban, Port Elizabeth, Johannesburg en Pretoria", aldus ceo Gabriel Fehervari. Alfacam zet onder meer zes grote straalwagens in voor de Duitse omroepen ARD en ZDF en bouwt in Zuid-Afrika 4 technische ‘containerdorpen’ of op maat gemaakte regies. Daarin zullen tijdens de wedstrijden 100 operatoren aan de slag zijn.

2. EVS, wereldtopper in digitale videoproductiesystemen

Het Waalse EVS Broadcast Equipment pionierde met slow motion, intussen wereldwijd de norm. Geoffrey d’Oultremont, investor relations & corporate communications manager: “Naar schatting 350 à 400 servers van EVS zijn voor dit WK in Zuid-Afrika aanwezig. De 30 camera’s rondom elk veld registreren beelden via onze servers. Daarnaast bieden we een soort YouTube van clips (shots van doelpunten of vierende supporters) aan in het ‘international broadcast centre’ in Johannesburg, waar de internationale pers verzamelen blaast. Een netwerk van 50 EVS-servers zorgt ervoor dat allerhande media die clips kunnen gebruiken. We stellen ook materiaal ter beschikking voor de tijdelijke lokale televisiestudio’s van onze klanten, zoals de Britse zender BBC. Tijdens het WK zijn er een twintigtal mensen van EVS ter plekke, van technici tot management.”

3. Desso, specialist in hybride grasvelden

Voor het eerst worden sommige wedstrijden op een WK gespeeld op hybride grasvelden. Die primeur stamt uit Dendermonde, van bij marktleider Desso. Helga Webers, marketingmanager: “We hebben twee voetbalvelden voorzien van zo’n mengeling van kunstgrasvezels en een natuurgrasmat. Acht werknemers hebben er de voorbij weken dag en nacht gewerkt. We hebben intussen ook al contact gehad met de architecten die de Braziliaanse stadions en oefenvelden voor het WK voetbal in 2014 zullen uittekenen.” Een hybride grasmat? Vanaf 350.000 euro.

4. Veldeman, producent van tijdelijke bouwstructuren

Het Limburgse Veldeman Structure Solutions werd door Siemens geselecteerd om een tijdelijke aankomst- en vertrekterminal  in Port Elizabeth te voorzien. Omdat er drie weken lang 100.000 extra bezoekers verwacht worden, moest de capaciteit van de luchthaven tijdelijk omhoog. Ludo Ost, sales- en marketingmanager: “Siemens verzorgt het meer technologische luik, zoals de scanning. Een supervisor van Veldeman trok de tijdelijke structuur op in één week tijd met de hulp van zeven tijdelijke lokale werknemers.”

5. Suseia, ticket- en touroperator

‘De enige officiële ticket- en touroperator in België voor het WK in Zuid-Afrika’, die titel draagt Suseia Flash Travel & Hospitality met trots. Jean-Sébastien Gosuin, die Suseia stichtte in 2004: “We leggen ons toe op de organisatie van evenementen voor het bedrijfsleven en grote sporttornooien. De Britse firma Match verwierf wereldwijd de rechten van de wereldvoetbalbond FIFA voor ticketing en de ontvangst van VIP’s. We hebben bij datzelfde Match lang op voorhand voor honderdduizenden euro’s een stock van reizen en tickets aangekocht, waardoor we onze Belgische klanten nu scherpe prijzen kunnen aanbieden. We begeleiden zo’n 150 Belgen naar Zuid-Afrika, gemiddeld aan 3.500 euro per persoon.”

6.OTN Systems, telecommunicatiespecialist

Geen WK zonder voorafgaande infrastructuurwerken. Bruno De Block, vicepresident sales en marketing van OTN Systems in Herentals. “Via ons telecommunicatiesysteem gebaseerd op optische glasvezel kunnen data (spraak, video) verzonden worden. Het wordt ingezet bij grote infrastructuurprojecten (metro’s, hogesnelheidstreinen, olie- en gaspijplijnen, luchthavens, mijnen etc).”

7. Betafence, hekken- en poortenplaatser

Veiligheid wordt een heikel thema in Zuid-Afrika. Eén van de bedrijven die alles in goeie banen moet leiden, is Betafence uit Zwevegem, dat op de wereldbeker aanwezig is met omheiningen, poorten en maar liefst 40.000 mobiele afsluitingen waarmee mensen naar het stadion geleid worden. Goed voor een contract van 5 miljoen euro. “We hebben in het kader van de wereldbeker ook infrastructuurwerken gedaan in havens, luchthavens en spoorwegen. Het levert ons dus ook andere projecten op”, vertelt Joost Thurman, directeur contracting.

8. SportsVAS, specialist software voor scoutingsverslagen

Het Diepenbeekse spin-offbedrijf levert de software waarmee de prestaties van het Nederlandse elftal naar een hoger niveau gestuwd worden. “De trainings- en scoutingsstaf maakt gebruik van onze tools om op hun computers scoutingsverslagen te automatiseren en aan elkaar te koppelen. Op basis van die gegevens krijgen de spelers een nabespreking van hun wedstrijd”, vertelt Koen Deyen. “We hebben mensen van de Nederlandse voetbalbond opgeleid om de software ter plaatse te gebruiken. We maken ook analyses van alle wedstrijden op het WK waar zij een beroep kunnen op doen.”

9. StarNet, specialist toegangscontrole

Het bedrijf uit Nieuwkerken verzorgt de coördinatie van de toegangscontrole en is de link tussen alle partijen: ticketing, steward management, security management, .... . “We waren al aanwezig op het WK 2006 in Duitsland en doen ook de toegangscontrole bij onder meer Schalke 04. Ik schat dat we een omzet van 50.000 euro halen uit deze opdracht, maar het zijn vooral de contacten die voor ons belangrijk zijn. We zijn nu bijvoorbeeld al bezig met Brazilië 2014.”

10. R&D International, controleert verlichting en videosystemen

Het volledige beheer van verlichting en video in elk voetbalstadion op het WK: daarvoor tekent R&D International, een bedrijf uit Landen. “Het contract voor de wereldbeker is goed voor 500.000 euro”, zegt general manager Ferdinand Philipsen. “We hebben een medewerker die standby is in Zuid-Afrika, maar we hebben in Duitsland ook 70 mensen opgeleid die ter plaatse voor de bediening en het onderhoud instaan.”

11. Barco, wereldleider in schermen en monitors

Barco levert sinds 2004 visualisatie en broadcastmonitoringsystemen aan HBS, een partner van wereldvoetbalbond FIFA. Het Belgische bedrijf is op het komende WK aanwezig met zes LED-schermen in drie stadions, waarvan twee van 40 m², twee van 30 m² en twee van 70 m². Het levert ook een video- en monitoringsysteem om tv-signalen te sturen naar het International Broadcast Centre in Johannesburg, van waaruit alles naar televisiestations wereldwijd verzonden wordt.

Tekst Nico Schoofs en Dominique Soenens - Foto: DanieVDM

Lees ook:
- Hoeveel verdient Lukaku?
- Waarom grote voetballers sneller een ronde kaart krijgen
- Managementlessen van toptrainer Mourinho