Waarom slimme werkzoekenden aan vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk doen is niet alleen goed voor anderen en voor de economie, maar vooral ook voor jezelf. Kan je enkele vrijwilligersjobs vermelden op je cv, dan stijgt de kans dat je wordt uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken met de helft, zo blijkt uit veldonderzoek van professor Stijn Baert (UGent) en professor Sunčica Vujić (UAntwerpen). Maar welk soort vrijwilligerswerk scoort het best?

 

Sociaal engagement telt voor twee

De wetenschappers lieten duo’s bestaande uit twee gelijkwaardige kandidaten schriftelijk solliciteren voor een vacature. De ene vermeldde geen vrijwilligerswerk in zijn cv, de andere wel. Iets meer dan 15% van de kandidaten die geen vrijwilligerswerk vermeldden in hun cv kregen een positieve reactie. Voor degenen die wel sociaal engagement toonden, steeg de kans op een sollicitatiegesprek met bijna de helft, tot 22,9%.

 

Vrouwen en allochtonen

Opmerkelijk is dat het effect van vrijwilligerswerk duidelijk hoger is voor vrouwen. Vrouwelijke sollicitanten die sociaal engagement vermelden, hebben 70,4% meer kans op een positieve reactie en 62,5% meer kans om uitgenodigd te worden op een gesprek. Voor sociaal geëngageerde allochtonen verdubbelt de kans op een positieve reactie op een sollicitatie.

 

Maatschappelijk belang

Het vrijwilligerswerk dat de deelnemers aan het onderzoek vermeldden, bestond uit een of meerdere van de volgende drie: (1) bereiding en bedeling van maaltijden bij Poverello, (2) fondsenwerving en ondersteuning van lokale activiteiten bij Stichting tegen Kanker en (3) ondersteuning als materiaalverantwoordelijke bij een plaatselijke korfbalclub.

 

Bij cv’s waarin (minstens) Poverello stond, steeg het aantal positieve reacties met 55,6%. Die waarin Stichting tegen Kanker werd vermeld kregen 64,0% meer positieve reacties, die met werk als materiaalverantwoordelijke 24,2%. Goede doelen met een maatschappelijk belang scoren dus beter dan vrijwilligerswerk bij een vrijetijdsvereniging, zeker als ze rond de gezondheid van onze medemens draaien.

 

Lees ook:

Werk vinden zonder werkervaring: tips van headhunters

 

Bron: www.ugent.be