Wie laat de poppen dansen in Plopsaland?

Hoe voelt het om dagelijks in een sprookje te werken? Geen beter plek om die vraag te stellen dan achter de coulissen van Plopsaland De Panne. Het pretpark geeft werk aan niet minder dan 1.500 jobstudenten en 160 seizoenmedewerkers. Naast de 60 vaste krachten.

 

Hr-directeur Niko Parmentier is nog elke dag onder de indruk van wat er achter de schermen van de pretparken gebeurt. “Als bezoeker heb je het gevoel dat alles vanzelf gaat. Maar het is ongelooflijk wat een geoliede machine hierachter schuilgaat. Iedereen kent zijn taak en weet op elk moment waar hij naartoe moet, ook de student die maar enkele weken meedraait.”

 

De ogen en oren van het park

De man die in Plopsaland De Panne voor de algemene coördinatie instaat, is Wim Wauters. Hij is letterlijk de ogen en de oren van het park, al vijftien jaar. Van een ongeval op de parking over zieke personeelsleden tot een kastekort, de parkmanager is van alles als eerste op de hoogte, ook na de openingsuren. 

 

Daarnaast ontfermt Wauters zich over de langetermijnplanning van het park. “De ene dag heb je 5.000 bezoekers, de andere dag 12.000. Dat maakt dat je de ene dag minder en de andere meer medewerkers moet voorzien aan de ingang, kassa’s, restaurants, shops en attracties.”

 

Wat er ook nog speelt bij de opmaak van de personeelsplanning: de cijfers van voorgaande jaren, groepsreservaties, geplande evenementen, vakantieperiodes én - last but not least - de weersvoorspellingen.

 

In de huid van Mega Toby

Al die schommelingen vangt Wim Wauters op met jobstudenten. Elk jaar gaan 1.500 à 1.600 studenten aan de slag in het pretpark van De Panne. Randstad en t-interim houden op het terrein een kantoor open. Zo kunnen ze snel op nieuwe bezoekersprognoses inspelen. En dat is nodig, want één onverwacht warme dag zorgt ervoor dat ze tientallen extra handen moeten zoeken.

 

“Ook al is de instroom hoog, de meeste studenten vragen om alleen in juli te werken,” vertelt Griet Dufraimont van Randstad In-house. “Terwijl het voor ons net interessanter is als de jongeren het hele pretparkseizoen inzetbaar zijn, bijvoorbeeld elke zondag. Plopsa moedigt dat aan door een premie te geven aan wie buiten het hoogseizoen werkt. En die kan tot 200 euro oplopen.”

 

Studenten kunnen zelf kiezen of ze in de huid van Mega Toby kruipen, een winkel bemannen of bezoekers van eten en drinken voorzien. De domeinverantwoordelijke zorgt ervoor dat iedereen voldoende variatie heeft. Een hele vakantiejob lang aan dezelfde attractie staan hoeft dus niet.

 

Redders voor Plopsaqua

Hoewel er veel flexibiliteit verwacht wordt – weekendwerk, langere openingsuren – komen veel seizoenmedewerkers en jobstudenten jaar na jaar terug naar Plopsaland. Bij de studenten gaat het om 40 tot 50 procent. Ook onder de vaste medewerkers is het verloop heel beperkt. Door de groei en de vele investeringen is Plopsa momenteel trouwens op zoek naar twaalf extra krachten, waaronder een technisch manager, een softwareverantwoordelijke, zwembadtechniekers en redders voor het recent geopende Plopsaqua De Panne.