Jobstudent? In deze sectoren kun je zeker aan de slag

Je bent student en je wilt wat. De trieste waarheid is echter dat feestjes, cinemabezoeken en citytrips veel geld kosten. Maar no worries: als schoolbankhanger kun je het probleem van de leeglopende bankrekening heel gemakkelijk oplossen met een studentenjob. Waar je die zeker scoort? In deze sectoren.

 

1. Horeca

Volgens Belfius zijn vacatures voor de horecasector goed voor bijna een vierde van alle vakantie- en studentenjobs. Zeker aan de kust en in steden kunnen café-, hotel- en restaurantuitbaters tijdens het zomerseizoen een paar jeugdige extra handen goed gebruiken. Als je nog geen horeca-ervaring hebt, is de kans groot dat je aan de gootsteen belandt als afwasser, maar je kunt ook als ober/serveerster, barman/-vrouw of keukenhulp ingeschakeld worden. Bovendien krijg je als jobstudent in de horeca vijftig extra dagen bovenop je vijftig gewettigde werkdagen, waarvoor je opnieuw lagere sociale bijdragen betaalt.

 

2. Handel

Nog zo’n sector die in de zomer meer volk over de vloer krijgt. Gevolg: ruim een vijfde van alle studentenjobvacatures bieden werk in supermarkten, kledingwinkels of andere handelszaken aan. Als kledingplooi(st)er, rekkenvul(l)(st)er of kassier(ster) kun je gemiddeld zo’n 9 euro per uur verwachten.

 

3. Industriële sector

Fabrieken en industriële bedrijven doen vaak een beroep op studenten om werk aan hun lopende band te verrichten en vertegenwoordigen zo een achtste van de beschikbare studentenbaantjes. Je pakt spullen in, sorteert ze of stelt ze samen, vaak tegen een hels tempo en zonder veel afwisseling. Wel handig: je kweekt een concentratievermogen als geen ander en verdient een aardig centje.

 

4. Administratie

Bedrijven of instellingen geven routineus of papierwerk graag uit handen aan tijdelijke werknemers. Bereid je als jobstudent voor op taken als het invoeren van gegevens, het klasseren van documenten of het verdelen van de briefwisseling. Per uur levert niet al te uitdagend werk als dit je gemiddeld zo’n 8 euro op.

 

5. Dienstensector

Vacatures in de dienstensector bestrijken ten slotte ruim een tiende van de studentenjobmarkt. Als jobstudent help je bedrijven bij het contacteren van klanten en het verkopen van diensten. Dat kan betekenen dat je de enthousiasteling moet uithangen op promo-events, maar even goed dat je vanachter een telefoontoestel nieuwe factureerbare zieltjes moet ronselen. Communicatieve vaardigheden zijn hier belangrijk, dus. In ruil ontvang je gemiddeld zo’n 8 euro per uur.

 

Op zoek naar een studentenjob? Hier vind je onze vacatures.