Een streepje voor met een studentenjob op je palmares

De meest voor de hand liggende reden om een studentenjob te zoeken, is uiteraard het geld om je studentenleven te financieren. Maar de voordelen zijn talrijker. Ten eerste krijg je een uniek inzicht in het bedrijfsleven, wat je functie ook moge zijn. Als student word je in een nieuwe wereld gegooid, waar andere wetten gelden dan op de campus. Met die kennis heb je een voorsprong op concurrenten als je solliciteert voor een vaste job. Zo toon je ook dat je al op jonge leeftijd rijp genoeg was om mee te draaien in een bedrijf(je), en dat je dat nog steeds bent.

 

Ten tweede verkleint de kloof tussen afstuderen en vast werk. De kans bestaat dat het bedrijf waar je als student werkte je een vaste functie aanbiedt wanneer je een diploma kan voorleggen. En als het bedrijf geen budget heeft om je aan te nemen, heb je misschien zo’n goede indruk nagelaten dat collega’s je aanbevelen bij vrienden, kennissen of klanten. Dat heet dan netwerken.

 

Tenslotte heb je kostbare en liefst relevante ervaring die je kan voorleggen tijdens sollicitaties. Het gebrek aan ervaring spant immers de kroon van meest voorkomende reden waarom een schoolverlater naast een job grijpt.

 

Time management

De kennis, contacten en ervaring die gepaard gaan met een studentenjob zijn overtuigende argumenten om een paar uur per week de schoolboeken opzij te leggen. Maar vergeet niet: in “hoofdberoep” blijf je een student. Wees je voor je een studentenjob aanneemt dus goed bewust van waar je aan begint. Als werken jouw prioriteit is, kan je daar je studiekeuze van laten afhangen. Als het omgekeerde waar is, zoek je best een flexibele studentenjob, zoals in de horeca of in kleinere zaken waar vaker studenten werken en waarmee je onderling kan afspreken wie wanneer kan werken.

 

Student@work

Als je met vragen zit over kinderbijslag, loon, belastingen of andere praktische zaken, kan je terecht op www.studentatwork.be. Dit portaal voor jobstudenten is een initiatief van de overheid, waar je alle juiste praktische informatie terugvindt. Je kan je ook aanmelden met je persoonlijke gegevens om te checken hoeveel dagen je (nog) mag werken tegen verminderde sociale bijdragen.

 

 

Lees ook:

Dit waren de vakantiejobs van Bart Somers en Roos van Acker

Doe je een vakantiejob? Ken je rechten!

10 redenen waarom je een vakantiejob moet doen