Zo kies je de juiste carrière voor jou

In vergelijking met vroeger hebben net afgestudeerden/werkzoekenden een enorme keuze in het soort jobs waar je voor kan solliciteren. Al die keuze kan echter ook voor twijfel zorgen: welke job is jou nu echt op het lijf geschreven?

 

 

1. Doe waar je goed in bent

Weet waar je goed in bent en wat je graag doet. Voor sommige mensen is dat heel duidelijk. Maar wie onzeker is, weet vaak zelf niet waar hij/zij goed in is. Bovendien kan niet iedereen van zijn passie zijn beroep maken. Niet iedereen kan profvoetballer of tv-presentatrice worden! Maak een lijstje van al je vaardigheden. Twijfel je? Vraag dan aan échte vrienden in welke job zij jou het beste zien floreren.

 

2. Welk type carrière wil je?

Motivatie is erg belangrijk voor je job. Maar het type motivatie verschilt van persoon tot persoon. Promotiegerichte personen willen snel promotie maken. Ze werken snel, hard en grijpen iedere kans aan om hogerop te geraken. Keerzijde van de medaille is dat ze soms impulsief reageren of de situatie verkeerd inschatten en foute keuzes maken.

 

Daarnaast heb je mensen die vooral kiezen voor een stabiele job. Zij vinden werkzekerheid erg belangrijk, houden niet zo van verandering en willen alles strikt plannen. Het nadeel is dat deze mensen soms vastroesten in hun job.

 

Voordat je voor een bepaalde functie solliciteert, is het wel belangrijk om te weten tot welke categorie jij behoort. Een promotiegerichte persoon zal wegkwijnen in een 9 to 5-job, terwijl een ander dat juist nodig heeft om zich goed te voelen.

 

3. Denk op langere termijn

Het vergt een paar jaar om op carrièrevlak te bereiken wat je wilt. Staar je niet blind op mensen met een hoog loon: zij hebben het ook niet zonder slag of stoot verkregen. Vraag je af hoeveel je ervoor over hebt om carrière te maken en een bepaalde levensstijl te hanteren. Misschien vind je een goede werk/leefblaans toch belangrijker dan die dure firmawagen. Weeg alle pro’s en contra’s tegen elkaar af.

 

4. Geen enkele keuze is definitief

Veel mensen zijn bang om keuzes te maken omdat ze denken dat er dan geen weg meer terug is. Fout! Het is bijna altijd mogelijk om zaken achteraf bij te sturen.

 

5. Wees blij met je keuze

Hak de knoop gewoon door. Blijf niet treuzelen maar maak een keuze en neem daar vrede mee. Ga achteraf niet twijfelen of je wel de beste keuze hebt gemaakt, maar probeer te genieten van wat je hebt bereikt. Wat nu niet de perfecte keuze lijkt, kan in de toekomst best goed meevallen.

 

Bron: Brazen.com

 

 

Lees ook:

Waarom jij wel/niet van job moet veranderen

Dit zijn de meest werkzekere jobs van het moment

5 dingen die je kunt leren van een job die je niet graag doet