Zal jij nog werk hebben in 2020?

70 tot 90% van de hoogopgeleide jongvolwassenen denkt dat de kans op goed werk sterk zal afnemen met de toenemende digitalisering. We vroegen aan enkele twintigers en dertigers hoe ze hun jobkansen in 2020 inschatten.

 

Tine (32) haalde een doctoraat in de Duitse letterkunde maar moest na afloop een aardige poos naar een vaste job zoeken. Ondertussen is ze lector in het volwassenonderwijs en krijgt ze geregeld een lesopdracht aan de universiteit. Hoewel ze uiteindelijk op haar pootjes is beland, zit Tine met grote vraagtekens voor de toekomst. “Zal er morgen nog werk voor me zijn? De digitalisering baart me echt zorgen. Ik heb geen interesse in technologie, voel me niet aangetrokken tot sociale media en begrijp niet zoveel van wat IT’ers vertellen. Zal ik in die digitale toekomst dan wel iets kunnen betekenen?”

 

Nergens veilig

Angst om geen werk meer te vinden, heeft business process specialist Sofie (35) niet. Zij rolde vrij snel na haar talenstudies in een meer IT-gerichte functie. “Wel ben ik sinds het collectief ontslag bij mijn vorige werkgever realistischer geworden over onze arbeidsmarkt. Ik geloof dat je vandaag in geen enkel bedrijf veilig zit. Je mag je werk nog zo graag en goed doen, je kunt niet verhinderen dat je werkgever op een dag naar het buitenland verkast. Ik heb collega’s die het al vijf keer meemaakten.” Dat inzicht heeft haar op een andere manier naar werk leren kijken. “Ik wil voor mijn baas het beste van mezelf geven, maar niet meer ten koste van mezelf. Ik wil niet dat mijn wereld instort als ik mijn baan verlies.”

 

Met de competenties die ze in haar nieuwe job aan het ontwikkelen is, denkt ze dat ze op de arbeidsmarkt van morgen nog altijd kansen zal krijgen. “Wat ik doe, is de brug slaan tussen gebruikers en IT’ers. Ik zorg ervoor dat die elkaar correct begrijpen. Ik denk dat dit soort jobs, waarbij het gaat om interpreteren, altijd zullen blijven. De IT-pakketten zelf, die zullen heel waarschijnlijk wel veranderen.”

 

Pessimistische optimisten

Dat Tine en Sofie niet de enige twintigers en dertigers zijn die de toekomst van onze arbeidsmarkt (en de wereld in het algemeen) somber inschatten, blijkt ook uit de studie waarover socioloog Mark Elchardus (VUB) in zijn boek ‘Voorbij het narratief van neergang’ schrijft. 70 tot 90 procent van de jongvolwassenen die hij bevroeg, acht het waarschijnlijk dat de kans op goed werk sterk zal afnemen. Ze gaan ervan uit dat we naar een economie evolueren die weinig werk biedt. Merkwaardig genoeg zijn ze een stuk optimistischer als het over hun persoonlijke toekomst gaat. Zo verwachten acht op de tien ondervraagden dat ze ondanks de maatschappelijk neergang toch hun ideale loopbaan zullen kunnen uitbouwen.

 

Lees ook:

Is €2.700 brutoloon genoeg? Tijd voor opslag? Mag je twee maanden op vakantie? Die bedrijfswagen, durf je die vragen? Ga perfect voorbereid naar je volgende loononderhandeling dankzij het gloednieuwe Salariskompas.

Stappenplan voor een efficiënte “jobhunt”

Waarom een carrièreswitch maken moeilijk maar niet onmogelijk is