Volg deze 5 richtingaanwijzers om je droomjob te vinden

Veranderen van loopbaan heeft enkele voordelen: je kan je blijvend ontwikkelen en je eigen loopbaan vorm geven. Ga wel niet over één nacht ijs en bezin goed eer je begint.

 

1. Kwaliteitenreflectie: waar ben ik goed in?

Het is van belang dat je inzicht vergaart in je eigen kunnen en competenties. Als je in loondienst bent, speelt je leidinggevende hierin een belangrijke rol door bewust om te gaan met je talent en gericht feedback te geven.

 

2. Motievenreflectie: waarom wil ik wat ik wil?

Stel jezelf de vraag of je de waarden en drijfveren die aansluiten bij je eigen persoonlijkheid terugvindt in je job. Vind je je job belangrijk? Ben je blij met de producten of diensten die je organisatie verleent?

 

3. Werkexploratie: waar vind ik werk dat bij me past?

Deze competentie daagt je vermogen uit om zelf te onderzoeken welk werk bij je past. Het gaat over de capaciteit om je kansen op de arbeidsmarkt correct te analyseren en goed in te schatten wat een bepaalde functie van je vraagt en of je competenties hieraan voldoen.

 

4. Loopbaansturing: hoe bereik ik wat ik wil?

Koppel geschikte acties aan jouw loopbaanwensen. Ga bijvoorbeeld een opleiding volgen binnen het vakdomein dat je interesseert of neem een loopbaancoach onder de arm om je op weg te helpen.

 

5. Netwerken en zelfprofilering: wie kan me helpen?

Dit behelst je vermogen om een nuttig netwerk op te bouwen dat je voorthelpt in je carrière, de vaardigheid om jezelf positief te presenteren in een gesprek of motivatiebrief etcetera.

 

Lees ook:

Johan Verstreken koos met succes voor een volledig nieuwe carrière

Test: moet jij dringend van carrière veranderen?

Vlaamse werknemers: honkvast, maar niet gelukkig?