Deze vijf jobs kunnen robots nooit overnemen

“Voor Nederlands, druk 1”. Waar vroeger een vriendelijke dame of heer je doorheen een menu loodste, hoor je nu meestal een computerstem. Door automatisatie en robotisering sneuvelen er elk jaar jobs en worden ze ingenomen door computers of robots. Bits en bytes bepalen de wereld. Dat er jobs zullen verdwijnen staat vast, maar er zullen altijd profielen blijven bestaan die een computer of een robot nooit zal kunnen invullen.  

 

Volgens een 300 pagina’s tellend rapport, gepubliceerd door Merril Lynch, zal binnen 20 jaar maar liefst 40 % van de huidige jobs verdwijnen. Wie nu op de schoolbanken zit: een gewaarschuwde man/vrouw is er twee waard. Kies wijs!

 

1. Journalist

In de lijst met bedreigde toekomstjobs staat journalist maar op de 285ste plaats van de in totaal 366 beroepen. Er zal altijd nieuws te rapen vallen of een blog te vullen.

 

2. Schoolinspecteur

Met amper 0,4 % kans op verdwijnen, is de schoolinspecteur één van de grote overlevers. Een beroep met toekomst, met andere woorden. Er zullen altijd scholen zijn en er zal altijd iemand nodig zijn die de deugdelijkheid van de scholen onder de loep neemt.

 

3. Café-uitbaters

Een café waar robots bestellingen opnemen? In Japan lopen er experimenten – en in de sci-fi-prent ‘I, Robot’ zorgden robots voor shotjes – maar of androïden/robots echte café-uitbater kunnen vervangen? We twijfelen er sterk aan dat een robot dezelfde empathie kan opbrengen of de perfecte pint kan tappen terwijl hij een grap vertelt.

 

4. Psycholoog

Een psycholoog je verhaal kunnen vertellen die het in een juist perspectief kan plaatsen. Onvervangbaar! Een luisterend oor, een begrijpende blik, goeie raad en oefeningen om je zelfbeeld op te krikken. We zien het een robot niet meteen doen.

 

5. Leerkracht

Denk je dat een robot de logica van een kind kan begrijpen of zelfs maar de fantasie kan vatten, zoals een leerkracht dat doet? Neen. Een robot heeft niet hetzelfde referentiekader als dat van een kind. Misschien dat robots wel een hulp kunnen zijn in de klas, maar leraars of leraressen vervangen? Nooit.

 

Lees ook:

Verlies jij je job aan een robot?