De voor- en nadelen van jobhoppen

Als je regelmatig van job verandert, staat er meer op je loonbriefje dan als je jarenlang vasthoudt aan dezelfde job: mythe of waarheid? 

 

Goed voor je loon

Af en toe solliciteren voor een andere functie kan geen kwaad. Je leert de kneepjes van het solliciteren of frist je skills nog eens op. Je krijgt de kans om te onderhandelen over je loon en dus misschien de kans om meer te verdienen. Ondertussen ontdek je hoeveel kan je vragen voor een bepaalde functie in een bepaalde sector. Natuurlijk bestaan er nog loonverschillen per bedrijf, maar het geeft wel een beeld.

 

Maar…

Jobhoppen is goed nieuws voor je loonbriefje. Tot op een bepaald punt. Als je te regelmatig van job verandert, verdien je vaak net minder. Werknemers die een bepaalde dienstperiode achter de kiezen hebben, komen in aanmerking voor salarisverhogingen. Bovendien zijn notoire jobhoppers vaak langere tijd werkloos en dat drukt het inkomen naar beneden.

 

Geloofwaardig

Voel je je opperbest in je job? Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. Wil je nog eens 5 of 10 jaar verder? Kijk naar de reden waarom je wil veranderen van functie. Hop je omdat het gras groener lijkt aan de overkant, dan verlies je op den duur je geloofwaardigheid.

 

Uitzondering op de regel zijn jonge werknemers, want zij willen in eerste instantie ervaring opdoen. Het is logisch dat je dan nog niet meteen kan inschatten wat bij je past. Je zoekt nog naar je interesses en je eigen competenties.

 

Twee zijden aan de medaille

Rekruteerders zijn niet altijd even tuk op jobhoppers. Om je de competenties die aan een job verbonden zijn eigen te maken, heb je normaal meerdere jaren nodig. Als je telkens na 1 of 2 jaar opstapt, lukt dat niet. Het kan lijken of je besluiteloos bent en weinig toewijding toont. Rekruteerders concluderen dat je waarschijnlijk niet van plan bent om lang voor hun bedrijf te werken. Terwijl de meeste bedrijven net naar loyale werknemers zoeken.

 

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je wel je troeven als jobhopper uitspelen. Dat je vaak verandert, betekent dat je flexibel bent en zin hebt om te leren. Je leert verschillende bedrijfsvormen, uitdagingen en industrieën kennen. Daardoor heb je meestal een uitgebreid netwerk.

 

Moraal van het verhaal

Focus best niet alleen op het loon. Andere voorwaarden zoals werksfeer en -zekerheid zijn ook belangrijk. Jij wil toch ook in een leuk team terechtkomen? Geld alléén maakt uiteraard niet gelukkig.

 

 

Lees ook: 

Hoe scoort jouw salaris? Verdien je nu veel of weinig? Ontdek het met ons Salariskompas.

Test: moet jij dringend van carrière veranderen?

Vlaamse werknemers: honkvast, maar niet gelukkig?

Waarom een carrièreswitch maken moeilijk maar niet onmogelijk is