McDonald’s België investeert in de jeugd

Fastfoodketen McDonald’s wil tegen eind 2017 500 nieuwe arbeidsplaatsen creëren in België. Drie kwart van die jobs zullen door jongeren jonger dan 25 jaar ingevuld worden. Ook door jongeren zonder diploma. “De jongeren, en zeker degenen zonder diploma, zijn het eerste slachtoffer van de huidige economische situatie en sommigen onder hen zijn ervan overtuigd dat ze geen toekomst hebben”, zegt Stephan De Brouwer, CEO van McDonald’s België. “Dat vinden wij onaanvaardbaar. We zijn ervan overtuigd dat een groot deel van deze jongeren veel potentieel heeft.”

 

75 procent van de jobs die het bedrijf tegen 2017 willen creëren, zullen naar jongeren gaan. Het grootste deel zal lokale werkgelegenheid zijn, want McDonald’s wil twaalf nieuwe restaurants openen, waar zo’n veertig mensen aan de slag kunnen. In dezelfde periode zal de keten bovendien 250.000 uur opleiding aanbieden.

 

Springplank

Het initiatief is een puur Belgisch project dat niet door de internationale groep gedragen wordt. Gebruikt McDonald’s dit moment ook om zijn imago wat op te poetsen? “We hebben in het verleden al bewezen dat het niet enkel mooie woorden zijn, maar dat we jongeren echt een kans geven”, zegt Stephan De Brouwer. “Momenteel is al 57 procent van onze 3.347 personeelsleden jonger dan 25. Voor het grootste deel daarvan is hun job een eerste werkervaring. Ik hou niet van de uitdrukking sociale mobiliteit, maar ik durf wel te stellen dat we op z’n minst een springplank zijn.”

 

Voor de CEO van McDonald’s gaat het niet alleen over het helpen van de jongeren, hij ziet het eerder als een win-winsituatie: “Als we kiezen voor deze positieve discriminatie, dan is dat ook omdat wij er voordeel uit halen. Dat doen we door goed in het oog te houden wanneer de jongeren klaar zijn om door te groeien. 90 procent van onze 467 managers zijn op de vloer begonnen. Ik ken zelf mensen aan wie niemand anders een kans wilde geven en die vandaag toch aan het hoofd van een restaurant staan.”

 

Een visitekaartje

De aanwervingsprocedures zullen niet veranderen. Dat blijft de verantwoordelijkheid van elke restaurantmanager, die zelf zijn werknemers selecteert. Een huzarenstukje, want McDonald’s krijgt jaarlijks zo’n 20.000 cv’s binnen. “Het diploma is minder belangrijk”, duidt De Brouwer. “We leggen het accent op andere kwaliteiten zoals attitude, de wil om te investeren en te groeien, met de glimlach te werken en zich in te zetten voor de klant.”

Dat bevestigt ook Valérie Bovy. Zij staat aan het hoofd van de McDonald’s in Ukkel en werft momenteel nieuwe personeelsleden aan voor het filiaal in Groot-Bijgaarden dat in de lente geopend wordt. “We zijn fier dat we dit engagement aan de jongeren kunnen tonen en dat we hen een eerste ervaring kunnen aanbieden, wat niet gemakkelijk is op de arbeidsmarkt van vandaag.”

 

De jongeren beginnen niet bij McDonald’s omdat het hun roeping is. Sommigen zullen doorgroeien in het bedrijf, anderen zullen andere oorden opzoeken wanneer ze voldoende ervaring hebben. “Ons visitekaartje is bekend op de markt, zo pikken veel andere bedrijven onze werknemers op”, zegt De Brouwer. “Hr-managers van andere bedrijven kennen de kwaliteit van onze opleidingen en weten dat onze medewerkers nuttige praktische vaardigheden verworven hebben. Ze kennen de regels van de voedselveiligheid, werken in teamverband en zijn zeer klantgericht.”