MBA op zak? Kies je eerste job zorgvuldig

Solliciteren wordt steeds lastiger voor MBA-studenten, want voor elke job zijn er tientallen getalenteerde kandidaten. Studenten moeten zich zorgvuldig voorbereiden, maar dat is vaak zo intensief dat er geen tijd meer overblijft om na te denken over wat de impact van je eerste job kan zijn op je verdere loopbaan van pakweg 40 jaar. Hier zijn een paar tips voor studenten die twijfelen welke richting ze zullen uitgaan.

 

1. Je draagt je 'merk' met je mee

Een school zoals de Vlerick Business School wordt hoger gewaardeerd dan sommige andere scholen en universiteiten. Ook bedrijven hebben een zeker prestige of waardering. Zo wordt bijvoorbeeld Duval Guillaume nog altijd beschouwd als een van de meest toonaangevende reclamebureaus van het land. Een merk. De school waar je gestudeerd hebt, beïnvloedt je jobkansen, maar je eerste 'merk' draag je je hele carrière met je mee. Als je dat zorgvuldig kiest, kan het deuren openen. Hetzelfde geldt voor je stageplaats.

 

2. Je stageplaats en je eerste job zijn een investering

De meeste werkgevers verwachten dat sollicitanten – ook pas afgestudeerden – al enige ervaring hebben opgedaan in een gewaardeerd bedrijf. Je eerste werkervaring biedt je mogelijkheden voor de toekomst, welke richting je ook wil uitgaan. Het spreekt voor zich dat topbedrijven een betere opstap bieden. Jens Mortier bijvoorbeeld, die de toonaangevende Mortierbrigade leidt, zette zijn eerste stappen bij Duval Guillaume.   

 

3. Werkervaring is cruciaal

Je wordt geen finance manager of economist op school. Het curriculum van een MBA scherpt je vermogen om strategisch te denken, je communicatie- en leiderschapsvaardigheden aan, maar pas als je op de werkvloer staat, word je een manager in jouw domein. Daarom zoeken werkgevers mensen met ervaring. Stel dat je als enige bedrijfseconomist aan de slag gaat bij een starter, wie gaat je dan opleiden en coachen?

 

4. Onderhoud je netwerk

Niet al je medestudenten zullen in dezelfde bedrijfstak als jij terechtkomen. Met diegenen die wel carrière maken in de sector, houd je het best contact. Stel dat je op je 40ste je eigen zaak wil starten. Aan wie ga je advies vragen? Waar vind je eventuele vennoten? Bij je oude studiegenoten, die ondertussen hun ervaring met je kunnen delen.

 

5. Wees geografisch flexibel

Als je wil opklimmen, wees dan een beetje flexibel. Kies jobs die interessant zijn voor je carrière, ook als je daarvoor naar de andere kant van het land moet. In eigen regio werken kan voldoening bieden, maar als dat je prioriteit is,  zul je er iets anders voor moeten opofferen. Als je niet bereid bent om te verhuizen voor een job, solliciteer er dan misschien beter niet voor.

 

6. Je hoeft niet van het product te houden om je job graag te doen

Je hoeft niets met waspoeder te hebben om graag waspoeder te verkopen. Hoe plaats je een product in de markt? Hoe versterk je je marktaandeel? Hoe groei je? Daar haal je bijvoorbeeld voldoening uit. Uit samenwerkingen met andere leveranciers, klanten en uit leren van je collega’s en je bazen. Je arbeidsvreugde zit hem in de uitdaging, het zoeken naar oplossingen en samenwerken met fijne mensen. Wat het product ook is.

 

Bron: www.forbes.com