Je eerste job? Denk aan de details

Wanneer je als starter aan je eerste baan begint, heb je waarschijnlijk al het nodige advies ingewonnen. Het zijn vast stuk voor stuk goede adviezen, maar vergeet ook vooral de kleinere zaken niet. Omdat ook de details het verschil kunnen maken, geeft The Daily Muse vier voorbeelden van dingen waarmee je een goede of juist slechte eerste indruk kunt maken op je eerste baas en collega's.

1. Koop een horloge

Het hoeft geen hele dure te zijn en het kan ook gewoon je telefoon zijn. Maar je moet vanaf nu altijd moet weten hoe laat het is. Na jaren van vrijblijvende colleges, bijbaantjes en een onregelmatig (nacht)leven, komt het vaak voor dat starters niet bepaald een goed gevoel voor tijd en timing hebben.

Je nieuwe baas heeft daar natuurlijk geen boodschap aan. Hij of zij verwacht jou van maandag tot en met vrijdag op tijd op werk. Te laat verschijnen bij vergaderingen of afspraken word je niet in dank afgenomen, zorg er dus voor dat je altijd weet hoe laat het is. Komt dat tijdsbesef in het begin niet vanzelf, dan is een horloge een aanrader.

2. Neem een blocnote en pen mee

Het lijkt misschien ontzettend achterhaald, maar ouderwets pen en papier maken je leven op werk een stuk eenvoudiger. Je zult je verbazen over de dingen die je tien minuten na een vergadering alweer vergeten bent, dus ga er niet zomaar van uit dat je alles wel zult onthouden en schrijf dingen op.

Neem je pen en papier overal mee naartoe, en maak aantekeningen als je instructies van collega's krijgt. Op die manier hoef je ze later niet opnieuw te vragen waar dat ene punt ook alweer over ging of wie je ook alweer moet bellen voor die laatste kwestie.

Zelfs als er niets belangrijks wordt besproken, maak je alsnog een goede indruk op je baas en collega's door driftig mee te schrijven. Je laat dan in ieder geval zien dat je alles wat besproken wordt, wilt opnemen en onthouden.

3. Zorg voor een vlotte babbel

De manier waarop je communiceert op werk, zegt een hoop over wie je bent. In ieder geval over hoe je op je baas en collega's zult overkomen. Kom je onverschillig over, dan zal je baas niet snel denken dat jij je werk erg serieus neemt. Die spannende grote opdracht gaat dan binnenkort aan je neus voorbij.

Hoe je dan wel goed kunt overkomen, verschilt natuurlijk per werkplek en vereist dus enig inzicht van jouw kant. De tips van The Daily Muse is om je in het begin van je beste en meest beleefde kant te laten zien. Merk je dat het allemaal wel wat informeler kan, dan kun je voorzichtig aan je ongetwijfeld hilarische grappen beginnen. Proef dus eerst even van de gebruikelijke gang van zaken op werk voor je op de voorgrond treedt.

4. Laat Facebook en Twitter even voor wat ze zijn

Werknemers besteden te veel tijd aan internet en social media tijdens werktijd. Dat weten we al een tijdje en gaat misschien ook niet meer veranderen. Misschien kijk jij alleen even op Twitter als je al klaar bent met je opdracht en op feedback wacht, maar een langslopende collega of baas kent die context natuurlijk niet. Het zal je als nieuwste werknemer op kantoor geen goed imago opleveren.

Wees dus minstens een beetje tactisch over hoe je met je leven op social media omgaat. Reserveer er bijvoorbeeld een kwartiertje voor of na de lunch voor, of kijk alleen af en toe even op je telefoon. Iedereen gaat tijdens het werk ook even voor persoonlijke zaken online, maar probeer eerst het voordeel van de twijfel te verdienen door niet in je eerste week al YouTube uit te spelen.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.