57% van studenten ziet stage als snelste weg naar eerste job

Voor 57% van de studenten die hun diploma bijna op zak hebben, is een stage de snelste weg naar een job. En in hun zoektocht naar werk doen jongeren het meest een beroep op jobsites. Maar van de regels inzake de inschakelingsuitkering zijn studenten amper op de hoogte. Dat blijkt uit een enquête van Vacature.com en mediagroep GUIDO, waarop bijna 2000 studenten geantwoord hebben.

 

Stage als opstap naar werk

Uit de enquête blijkt dat studenten de stage beschouwen als een ideale opstap naar een eerste job. Een van de verklaringen hiervoor is dat de meeste werkgevers de stage voldoende interessant maken. 82% van de studenten krijgt dan een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid.

 

Jobsites als startpunt

Als de stage niet meteen vast werk oplevert, starten pas afgestudeerde studenten hun zoektocht vooral op jobsites. 52% schrijft zich in op één of meer sites of gebruikt ze om actief op zoek te gaan naar werk. Slechts 10% heeft een profiel op LinkedIn, wereldwijd het grootste professionele sociale netwerk. Heel wat studenten zijn vrij pessimistisch over hun kansen op de arbeidsmarkt: 38% denkt tussen drie en twaalf maanden nodig te hebben om een baan te vinden, slechts 15% verwacht nog voor het afstuderen een eerste jobaanbod.

 

“Werken om te leven”

Ze hebben nog geen job, maar ze vinden een gezonde werk-privébalans al wel heel belangrijk. Voor 66% van de respondenten is dat een van de belangrijkste redenen om ergens aan de slag te gaan. 53% wil zich niet langer dan een half uurtje verplaatsen naar het werk. Bovendien willen jongeren graag zelf beslissen over de indeling van werk en privé. Zo wil 74% van de starters meebeslissen over zijn opleidingstraject, verwacht 36% glijdende werkuren en wil 30% regelmatig van thuis uit werken. Studenten blijken ook niet happig op overwerk. 80% van de respondenten zegt maximum vier overuren zonder vergoeding te willen presteren.

 

Inschakelingsuitkering

Om de omschakeling van school naar werk te vergemakkelijken, heeft de overheid enkele specifieke regelingen voor jongeren in het leven geroepen. Helaas blijken die niet of nauwelijks bekend: respectievelijk 88% en 79% van de studenten heeft weinig of geen kennis van de inschakelingsuitkering en de jeugdvakantie. Jongeren meer en beter informeren over hun rechten lijkt hier een duidelijke opdracht. De regels rond vakantiejobs zijn wel goed bekend. Meer dan 80% van de respondenten weet dat een jobstudent maximaal 50 dagen kan werken met verminderde sociale bijdragen. 

 

Werken als zelfstandige

Een opmerkelijk resultaat in de enquête gaat over het statuut waarin de jongeren willen werken. 33% geeft aan te willen starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep. Van de jongeren die toch een werkgever verkiezen, zouden de meesten (36%) het liefst in een kleine of middelgrote onderneming werken. Slechts 17% ziet zichzelf bij voorkeur aan de slag gaan in een grote onderneming.

 

Op zaterdag 29 augustus start Vacature.com met een wekelijkse artikelenreeks ‘Studenten en werk’. Daarin wordt per thema dieper ingegaan op de resultaten van deze enquête.