Vind je droomjob in 7 tips

Sollicitaties kunnen moeilijk zijn, maar gelukkig kan je er jezelf goed in trainen. Met deze tips ben je een stapje dichter bij jouw droomjob.

 

 

1. Identificeer je sterktes en zwaktes

Controleer de verschillende vacatures die je droomjob adverteren. Zo kan je achterhalen welke opleiding en vaardigheden je potentiële werkgever van je verwacht. Heb je het gewenste diploma op zak? Beschik je over de juiste vaardigheden?

 

2. Ga jezelf bijscholen

Als je niet over het juiste diploma beschikt, kan de bijscholing beginnen. Voor elke job bestaan er steeds een aantal opleidingen op verschillende niveaus. Meestal kan je kiezen tussen een universitaire studie of een praktijkgerichte opleiding. Een andere optie is om regelmatig workshops te volgen. In sommige sectoren worden die bijvoorbeeld aangeboden door beroepsorganisaties.

 

3. Optimaliseer je werkhouding

Mogelijk staat je vakkennis al op punt, maar is je werkhouding niet optimaal voor de job die je beoogt. Misschien ben je nogal verlegen, maar is het een job waarin je assertief uit de hoek moet durven komen. Dan kan je een assertiviteits- of leiderschapscursus volgen. Of misschien ben je het gewend om zelfstandig te werken, maar zou je bij je droomjob veel moeten samenwerken. Ook hier bestaan er cursussen voor.

 

4. Doe ervaring op

Sommige sectoren zijn zo competitief dat een opleiding alleen onvoldoende is. In dat geval zal je al wat ervaring moeten opdoen vooraleer je sollicitatie succesvol is. Dit kan je doen via een stage of vrijwilligerswerk. Dan leg je ook meteen de juiste contacten die bij een latere sollicitatie het verschil kunnen maken.

 

5. Zet in op je talenkennis

In bijna alle sectoren is een goede talenkennis noodzakelijk. Aangezien vele bedrijven en organisaties in Brussel gevestigd zijn, en de helft van de Belgische bevolking Frans spreekt, is het zeker zinvol je Frans bij te schaven. Maar in de meeste internationale bedrijven is Engels de voertaal.

 

6. Neem een loopbaancoach onder de arm

Je weet niet goed wat er misloopt, hebt hulp nodig bij het solliciteren of wil graag weten wat je marktwaarde is? Dan is het een goed idee om een loopbaancoach in te huren.

 

7. Spreek met iemand die je droomjob al heeft

Door simpelweg te praten met iemand die je droomjob heeft, kan je meer inzicht krijgen in de dagelijkse realiteit van het werk. Die persoon kan je ook meer vertellen over het verloop van zijn of haar sollicitatie naar de job.

 

 

Lees ook:

Het sollicitatiegesprek: tijd om indruk te maken

Stappenplan voor een efficiënte “jobhunt”

Solliciteren zonder de juiste kwalificaties: Dit is de strategie