Over deze jobs fantaseren je kinderen

Van welke carrière droomde jij als kind? Cowboy, Indiaan, prinses? De website fatherly.com ondervroeg in 2015 500 kinderen tussen 2 en 10 jaar, en wat blijkt? Kinderen van nu zijn vooral een pak nuchterder geworden als het op de droomjob aankomt.

 

Het verschil tussen wat jongens en meisjes willen worden, blijft wel bestaan. Bij jongens scoort ‘topsporter’ het best. Een gezonde mens in een gezond lichaam, en het verdient nog goed ook! Meisjes neigen toch meer neigen naar dokter of dierenarts, met leraar op een goede tweede plek. Wat jongens willen worden, als het geen topsporter is: het gros van de tienjarigen heeft geen idee wat er naast topsporter nog een fijne job zou kunnen zijn. Brandweerman? Politieagent?

 

Isaac Simon (oprichter Fatherly.com) beaamt dat: “Ik had zelf niet gedacht dat het verschil tussen jongens en meisjes zo groot zou zijn. Meisjes kiezen steevast voor een beroep als dokter of wetenschapper, en jongens gaan resoluut voor atleet. Vrijwel geen enkel meisje koos ervoor om beroepssporter te worden. In totaal kozen maar 35% van de kinderen voor een carrière in de wetenschappelijke, technologische, economische of wiskundige wereld. ”

 

Kinderen vandaag worden in hun keuzes enorm beïnvloed door wat ze op het scherm te zien krijgen. Sport is alomtegenwoordig, en de keuze van jongens is makkelijk te verklaren. Iets wat minder geldt voor de dokterkeuze van meisjes. Gesteld dat de TV een invloed is, dan is de keuze voor dokter opmerkelijk, omdat maar 1 op 4 dokters in series vertolkt worden door een vrouw. Frappant is dat er heel weinig kinderen kozen voor een carrière in de entertainmentindustrie. Prinses scoort evenmin hoog (begrijpelijk).

 

Groot is het verschil ook met een enquête in Groot-Brittannië in 2009, waaruit bleek dat toen vooral glamourberoepen veel succes kenden; popster, acteur/actrice of fotomodel. Schoonheidsspecialiste, kapper en slager weren nergens meer te bespeuren. Ondertussen blijkt die trend zich niet te hebben verdergezet. De reden waarom kinderen toen plots massaal naar zulke beroepen grepen? De televisie! Programma’s als Idool, X-Factor, TopModel, So You Think You Can Dance ... bleken een grote invloed te hebben.

 

Top 5 droombanen

Van meisjes onder de 10 jaar:

1. Dokter

2. Lerares

3. Weet het niet

4. Wetenschapper

5. Kok/bakker

 

Top 5 droombanen

Van jongens onder de 10 jaar:

1. Topsporter

2. Weet het niet

3. Brandweerman

4. Ingenieur

5. Astronaut

 

Lees ook:

In 7 stappen naar je eerste droomjob

Stappenplan voor een efficiënte “jobhunt”

Hoe krijg je je droomjob te pakken?