De 10 beste en slechtste jobs voor 2012

Zoals elk jaar heeft de Amerikaanse website CareerCast.com 200 beroepen gerangschikt, van de leukste tot minst benijdenswaardige. Wat zijn de beste jobs om te hebben in 2012? En welke bengelen onderaan de rangschikking?

Het klassement is gebaseerd op vijf factoren: de werkomgeving, stress, het salaris, het aantal vacatures voor de functie en de fysieke vereisten van het beroep.

De 10 beste jobs van 2012

Een goed salaris, niet te veel fysieke inspanningen en een ruim aanbod jobs: dat zijn de ingrediënten van de topjobs van 2012.

De perfecte baan is volgens de rangschikking 'software engineer': hij analyseert, ontwikkelt en onderhoudt software voor industriële, wetenschappelijke en medische toepassingen.

Het zilver is weggelegd voor actuarissen, wiskundigen gespecialiseerd in verzekeringen en de bijbehorende (financiële) risico's. Hij interpreteert de statistieken die de kans op ongevallen, ziekte, overlijden en natuurrampen voorzien.

1

Software engineer

2

Actuaris

3

HR-manager

4

Tandartsassistent

5

Financial planner

6

Audioloog

7

Ergotherapeut

8

Online advertising manager

9

Computer system analyst

10

Wiskundige

De slechtste jobs van 2012

Jobs die te vermoeiend, te stresserend en te schaars gezaaid zijn: ze sluiten de top 200 af.

Voor de eerste keer (herinner je de lijstjes uit 2011 en 2010) staan twee jobs uit de media in de staart van het klassement. Journalisten van de schrijvende pers en de radio hebben het blijkbaar niet makkelijk.

1

Houthakker

2

Zuivelproducent

3

Soldaat

4

Arbeider op een boorplatform

5

Journalist van de schrijvende pers

6

Kelner

7

Meteropnemer

8

Afwasser

9

Radiojournalist

10

Schoenmaker