Belgisch talent bij bol.com

Twee jaar geleden startte Kristof Saerens als Marketing Campagne Manager België bij bol.com, waar hij de snelle groei en communicatie van de onlinewinkel in ons land in goede banen moest leiden. Als strateeg en account director bij een aantal communicatiebureaus verwierf hij een grondige expertise. Ondertussen is hij binnen bol.com doorgegroeid en neemt hij de rol als Manager Winkel Marketing voor België en Nederland op zich. "Bij bol.com kan ik meebouwen aan een succesverhaal binnen een enorme groeimarkt", geeft Saerens als reden voor zijn overstap.

 

“Ons brede aanbod laat de Belgische consument verder kennismaken met de voordelen van online winkelen. Het is bovendien een merk waar ik zelf veel affiniteit mee heb. E-commerce zit in de lift en blijft evolueren. Toen ik twee jaar geleden begon, waren er vierhonderd werknemers in het bedrijf, vandaag zijn dat er al een achthonderdtal. We staan nog maar aan het begin van het verhaal.”

 

En voor dat verhaal moet je in Nederland zijn?
“De helft van de tijd werk ik vanuit Nederland, de andere helft thuis. Er is geen kantoor in België, dus alle meetings vinden daar plaats. Dankzij de technologische mogelijkheden kun je voldoende aansluiting vinden. Bovendien is e-commerce in Nederland volwassener dan in België. Daarmee wil ik niet zeggen dat België achterop loopt, want dat is zeker niet het geval. Bol.com is in 1999 gestart en de Belgen kochten toen veel via buitenlandse sites. Niet alleen Nederland speelde daar een grote rol in, maar ook Engeland en Duitsland. In België was er gewoon geen aanbod. Een e-commercetak opzetten is natuurlijk een hele grote investering, het vergt veel tijd en veel expertise. Ondertussen zijn de Belgische retailers wel op de kar gesprongen, waardoor het aanbod groeit.”

 

Eindeloze schapruimte

Hoe zie jij de e-commerce evolueren de komende jaren?

“De Belg koopt in totaal zo’n zes à zeven procent van zijn non-foodaankopen online, de Nederlanders scoren iets hoger, maar in Engeland is dat boven de twintig procent. Er is dus nog veel marge. Toch geraakt e-commerce steeds meer ingeburgerd. Wie vandaag de stap zet en online shopt, merkt dat het gemakkelijk, snel en vaak goedkoper is. Daardoor zal het aandeel van e-commerce in ons dagelijkse leven alleen maar toenemen. Bovendien bieden alle partijen ook steeds meer en snellere diensten aan. Bij bol.com geldt dat alles wat je vandaag voor 23 uur bestelt, morgen geleverd wordt. Ten slotte bieden we ook een ruime keuze aan. In een fysieke winkel liggen de producten die statistisch gezien het meest verkocht worden, want de schapruimte is beperkt. Bij bol.com is de schapruimte eindeloos, dus wij kunnen net dat unieke product aanbieden waarnaar jij op zoek bent. Dat hebben we bovendien nog eens op voorraad, waardoor je het de dag nadien al in huis hebt. Allemaal voordelen waardoor de e-commerce een steeds grotere rol zal spelen in onze maatschappij.

 

Als jullie de consumenten beloven dat ze hun pakje een dag later al in de bus krijgen, zullen de werknemers hard moeten labeuren. Hoe groot is de kans op wantoestanden zoals bij andere spelers?

“Onze werknemers werken zeker niet in slechte omstandigheden. We werken wel met flexibele planningen om piekmomenten vlot te laten verlopen. Op een gemiddelde dag werken er in totaal 200 tot 300 werknemers, tijdens de feestdagen zijn dat er zo’n 1.000 per dag. Dat doen we samen met het bedrijf Docdata, onze partner in distributie. Wij werken al sinds de start met hen samen. Daarnaast werken we met een intelligent pickingsysteem, waardoor de afstanden die de medewerkers in het magazijn moeten afleggen tot een minimum beperkt worden. Dat wil zeggen dat het systeem berekent wat de ideale route is voor de werknemer. Zo kan hij efficiënt en snel werken. De meeste bestellingen gebeuren tussen 19 en 22 uur, dus moeten die ’s avonds verwerkt worden. Daarom werken onze medewerkers in shiften, maar dat doen heel wat logistieke bedrijven.”

 

Succesverhaal met Torfs

Fysieke winkels zijn niet blij met de bol.coms van deze wereld. Uit een onderzoek van Comeos blijkt dat in veel sectoren bestaande winkels alleen weerwerk kunnen bieden door zelf in onlineverkoop te investeren. Kunnen zij opboksen tegen de grote spelers?

“We hebben een platform dat ‘Verkopen via bol.com’ heet. Daarmee stellen we bol.com open voor alle fysieke en online winkeliers, waar ze hun assortiment kunnen uploaden. Zo kan een speler die nog geen webshop heeft, gebruik maken van de expertise van bol.com. Wij voorzien de volledige backend en zorgen voor de logistieke kant. Maar de e-shop hangt dan wel op aan de omgeving van de winkelier, met zijn look and feel. Op die manier helpen we de retailers om hun e-commerceverhaal vorm te geven.”

“Daarnaast is er ook ons partnerprogramma, waarin we samenwerken met grote namen die al lang op de kar van e-commerce gesprongen zijn, zoals schoenenwinkel Torfs. Zo verkopen we samen via bol.com een assortiment van handtassen en dat is nu al een succesverhaal. Naast de winkel en webshop van Torfs biedt het bedrijf zijn assortiment ook via bol.com aan. Het grote voordeel is niet alleen dat ze een beroep kunnen doen op onze expertise, maar ook dat ze een groter bereik hebben. Gemiddeld zijn er zo’n 800.000 unieke bezoekers per dag op bol.com. Dat is een onwaarschijnlijk bereik, waar andere retailers mee van kunnen profiteren. In die zin denk ik niet dat wij een bedreiging zijn voor winkeliers, integendeel: ons businessmodel kan complementair zijn aan dat van hen.”

 

Op zoek naar een job in de e-commerce?
www.vacature.com/jobsecommerce