5 jobs die je moet doorstaan voor je je droomjob bereikt

Of je nu pas afstudeerde of al enkele jaren ervaring erop hebt zitten, je ontdekte vast al dat het niet vanzelfsprekend is om je droomjob te vinden. Het is goed mogelijk dat het 10 jaar duurt. Hoewel het niet altijd bemoedigend is, kan de weg ernaar toe een van de belangrijkste ervaring in je carrière zijn.

Voor een jonge professional is het niet vreemd om tijdens de eerste jaren van zijn carrière van job te veranderen. Gemiddeld blijft een werknemer 4,4 jaar in zijn job en 91% van generatie Y denkt dat ze minder dan 3 jaar in hun huidige job zullen blijven. Dat betekent dus dat je enkele andere jobs zal hebben voordat je jouw droomjob vindt. Deze vijf zullen je dichter brengen tot die droomjob:

1. De job waarmee je een voet tussen de deur hebt

Dit is waarschijnlijk je allereerste job als je net afgestudeerd bent. Je ontdekt er of je op het juiste carrièrepad zit.

In deze job zal je veel leren over je doelen en passie. Eerst ontdek je of je op de juiste weg zit en daarna wat je goed en slecht vindt aan je carrière. Deze job zal rollercoaster zijn, het is de start van je carrière en zal nieuwe tal van nieuwe mogelijkheden aanreiken.

2. De job waar je de juiste mensen leert kennen

Onderhoud het contact met iedereen die je leert kennen in de verschillende bedrijven. Elke job heeft een doel, of het nu een goede ervaring was of niet. Het belangrijkste is dat je telkens nieuwe mensen leert kennen die je gaande weg kunnen verder helpen. Je kunt hen leren kennen tijdens op verschillende momenten in je loopbaan, zowel in je eerste als derde job. Via hen zal je nieuwe mogelijkheden ontdekken en ze kunnen je goede referenties en advies geven.

3. De  job waar je promotie krijgt

Deze job heb je waarschijnlijk ergens in het midden van je loopbaan, wanneer je al wat ervaring hebt opgedaan. Je werkt hard om promoties in de wacht te slepen en stelt jezelf steeds vaker de vraag, wat nu?

Als je al voor je droombedrijf werkt, kan deze job leiden naar de ideale functie in dat bedrijf.  Aan de andere kant kan de promotie je ook een boost geven om andere kansen buiten het bedrijf te zoeken.

4. De job die je haat

Jammer genoeg is de kans groot dat je in een job belandt waar je je niet goed zal voelen. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak, bekijk het als ervaring waarin je leert met obstakels om te gaan. Leg je niet neer bij de situatie, maar besef dat dit net het moment is om te ontdekken wat je het meest verwacht van je carrière.

Het is niet omdat je één slechte job hebt, dat je  het einde van je carrière nabij is. Het is enkel een teken dat het tijd is om verder te gaan en een functie te vinden waarin je je wel goed voelt.

5. De job waarvan je houdt, maar waar je ontslag neemt omdat je iets beter aangeboden krijgt

Als je een job hebt gevonden die je fantastisch vindt, is de kans groot dat je een aanbieding krijgt die nog aantrekkelijker is. Wanneer dit gebeurt, moet je beslissen of je de stap durft te zetten.

Bron: Jobs Aol