Overweeg je een bijverdienste? Hou rekening met deze tips

Van je hobby je beroep maken? Je hebt er toch een dosis lef voor nodig. Het is nochtans goed mogelijk: als zelfstandige in bijberoep kan je eerst een tijdje de markt verkennen, en je klantenbestand op je eigen tempo uitbouwen tot je de stap naar zelfstandig in hoofdberoep kan zetten. Je zit niet meteen vast aan een grote verantwoordelijkheden of alle sociale lasten. Of misschien weet je helemaal nog niet goed of je van je hobby wel echt ‘een beroep’ wil maken. Hoe dan ook, een bijberoep houdt in de eerste plaats wel in dat je nog een hoofdberoep moet uitoefenen. De vraag is natuurlijk welk jobs je makkelijk toelaten om een bijberoep uit te bouwen.

 

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het uitoefenen van een bijberoep. Of je moet al 19u (halftijds) werken als loontrekkende, minstens 60% van een voltijds uurrooster presteren als vastbenoemde leerkracht (of 50% als niet-vastbenoemde), met brugpensioen (SWT) zijn of een werkloosheidsuitkering ontvangen of een ziekte- of arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen als loontrekkende.

 

Voor ambtenaars knelt het schoentje elders: onthoud vooral dat voltijdse ambtenaren gerust een bijberoep mogen uitoefenen, zolang het verenigbaar is met hun dagelijkse job. De deontologische code zegt: geen belangenvermenging. Je kan niet én bouwvergunningen uitreiken én je eigen bouwbedrijf runnen. Mag niet.  

 

 

1 + 1 = 3?

Bovendien moet je goed uitkijken of je beide jobs wel verenigbaar zijn wat tijdsindeling betreft. Wil je je bijberoep uitoefenen zoals het hoort, dan heeft het geen pas om een vaste job te hebben die je al 35 uur laat werken, om dan pas aan je bijberoep te kunnen beginnen. Je zoekt beter een hoofdberoep dat je voldoende tijd en ruimte geeft om je zelfstandige activiteit uit te bouwen.

 

 

Perfecte combinatiejobs

De volgende jobs lenen zich goed tot de combinatie met een bijberoep:

Medewerker in een callcenter: 2,5 dag per week mensen opbellen, en daarnaast beginnen als zelfstandig boekbinder? Het kan perfect.

Parttime administratief bediende combineren met het uitbouwen van een carrière als makelaar, waarom niet?

Leerkracht: de vakantiedagen en de wisselende uurroosters zorgen ervoor dat heel wat leerkrachten naast hun lesuren nog een bijberoep uitoefenen.

Verkoopmedewerker: mensen overdag doorheen een mooi aanbod loodsen, en na je uren beginnen als zelfstandig traiteur, een fijne combinatie.

 

Lees ook:

Carrièreswitch? Yes you can!