Zijn er nog finance jobs?

Als je afgaat op de massale ontslagen bij ING zou je denken dat het slecht gesteld is met de financiële sector. Maar dat klopt niet. Het aantal vacatures in deze sector kende het voorbije jaar een serieuze groei.

 

Volgens de laatste cijfers van de VDAB waren er eind september 2016 2091 vacatures in de financiële sector in Vlaanderen, wat 23,7% meer is dan vorig jaar. Deze stijging is het sterkst in Antwerpen waar er nu 41,9% meer finance jobs zijn dan in 2015. In Limburg en Oost-Vlaanderen, echter, daalde het aantal jobs in de financiële sector respectievelijk met 32,7% en 5,7%.

 

Welke posities vallen er te bemachtigen in de wereld van de finance? Met een diploma in boekhouding, economie en/of bedrijfsmanagement kan je een gooi doen naar de volgende posities.

 

Boekhouder/Accountant

Tegenwoordig doet een boekhouder veel meer dan alleen maar de jaarrekening opstellen en facturen inboeken. Hij trekt nu ook een deel van de rapportering naar zich toe en evolueert zo van ‘gewone’ boekhouder naar (Management) Accountant.

 

Financial Controller

Als Financial Controller verzorg je de financiële gezondheid van een bedrijf. Je kijkt naar de trends in de cijfergegevens, doet aan forecasting en analyseert de processen om de budgeten te optimaliseren.

 

Financieel Analist

Een Finance Analyst of Finance Consultant ondersteunt de Finance Controller bij het opstellen van de jaarrekening en de maand- en kwartaalrapportages.

 

Finance Manager

Deze positie is een tredje hoger dan de vorige twee en vergt daarom een aantal jaren ervaring. Een Finance Manager is meer bezig met het delegeren van Financieel Analisten en Finance Controllers dan met de rapportage zelf. Hij is ook verantwoordelijk voor de vastlegging van de bedrijfsadministratie.

 

Finance Assistant

De Finance Assistant zet zijn gewicht achter het administratief, ondersteunend werk zoals het boeken van bankuittreksels en het verwerken van aankoopfacturen.

 

Business Controller

Als de functie het woord ‘business’ bevat in plaats van ‘finance’ wil dat meestal zeggen dat het takenpakket breder is. Zo is een Finance Controller iemand die voortdurend met cijfers bezig is, terwijl een Business Controller naast winst ook focust op andere factoren zoals kwaliteit en klantentevredenheid.

 

Business Consultant

Een Business Consultant of Business Analyst is zoals een Finance Consultant, maar dan met een breder takenpakket. Hij moet het bedrijf adviseren in zijn algemene bedrijfsstrategie. Hij hoort een expertise te hebben in bedrijfsvoering en alle processen die daarbij horen. Tegenwoordig gaat een Business Consultant vaak projectmatig te werk.

 

Een boontje voor finance? Hier vind je al onze vacatures in deze sector.