Zeg niet zomaar boekhouder tegen je accountant

De termen boekhouder en accountant worden voortdurend door elkaar gebruikt. Nochtans zijn het twee duidelijk onderscheiden functies. Wat is precies het verschil tussen de twee?

 

Uitvoerend vs. controlerend

Een boekhouder doet de boekhouding van een bedrijf of een zelfstandige. Dit is een uitvoerende job. Een accountant heeft een controlerende functie. Accountants controleren de jaarrekeningen die de boekhouders samenstellen. Zij hebben over het algemeen ook een ruimere kennis op het gebied van fiscaliteit.

 

Om accountant te worden, moet je een universitaire of hogere opleiding volgen, stage lopen en een scriptie schrijven. Bovendien ben je als accountant verplicht om bijscholing te volgen. Om als accountant erkend te kunnen blijven, moet je gemiddeld 40 uur per jaar bijkomende opleidingen doorlopen.

 

Met een bachelordiploma kun je aan de slag als assistant accountant. Je voert dan naast boekhoudkundige ook administratieve taken uit. Met een bachelor accountancy-fiscaliteit kun je als dossierbeheerder werken. Je bent dan verantwoordelijk voor verschillende boekhoudkundige dossiers, waarvan je ook de fiscale verwerking verzorgt.

 

Kansen voor ervaren accountants

Als senior accountant leid je een team medewerkers dat complexe boekhoudkundige en fiscale vraagstukken oplost. Voor deze job wordt over het algemeen een masterdiploma gevraagd en enige jaren ervaring in accountancy.

 

Senior accountants werken vaak samen met de management accountant. In deze functie verzamel en analyseer je financiële informatie voor planning en controle door het management.

 

Wil je nog meer jobs in accounting bekijken? Klik hier.

 

Bron: www.boekhouders-in-belgie.be.