Wat is business development en waar kun je aan de slag?

Business development, het lijkt een dure term. Maar wat houdt hij precies in? In welke functies kun je aan de slag in deze beroepsgroep en in welke sectoren ben je dan zoal werkzaam?

 

Business development vormt de schakel tussen het creatief potentieel binnen een bedrijf en de latente behoefte in de markt. Het is de sleutel tot innovatie: de zoektocht naar nieuwe markten voor nieuwe ideeën en toepassingen.

 

Business development manager

Een  business development manager vertaalt technologische voorsprong naar klantenvoordelen en vormt zo de spil tussen marketing, sales en research. In deze functie voer je marktanalyses uit, stel je salesplannen op, probeer je nieuwe opdrachten te genereren van business partners en leid je een business-developmentteam.

 

Als business development manager kom je o.a. aan de bak in de industriële sector, de bouw en de metaalnijverheid. Als junior business developer begin je meestal met de opvolging van bestaande klanten, maar krijg je ook enkele projecten toegewezen op het vlak van nieuwe producten en marketing.

 

Account manager

Een account manager onderhoudt de relaties met klanten en prospecteert nieuwe klanten om partnerships op lange termijn uit te bouwen. Een account executive geeft presentaties bij bestaande en potentiële klanten, leidt projecten en beheert budgetten. In deze job ben je vaak actief in de reclame.

 

Recruitment consultant

Als recruitment consultant onderhoud je je klantenportefeuille en bouw je ze verder uit. Je onderhoudt contacten met interessante kandidaten voor jobs en introduceert ze bij opdrachtgevers. Je vervult een hr-functie, maar je kan je in de financiële, administratieve of commerciële wereld begeven.

 

Meer jobs in business development bekijken? Klik hier.