Vrije beroepen creëren werk voor 7.000 mensen per jaar

Ons land telt 286.016 beoefenaars van een vrij beroep, en een op zeven daarvan heeft werknemers in dienst. Het aantal jobs bij vrije beroepen steeg de afgelopen 10 jaar met meer dan 70.000 arbeidsplaatsen, vrije beroepen zorgen dus jaarlijks voor 7.000 extra jobs. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ.

 

Vrijeberoepspraktijken zijn zich de afgelopen jaren steeds meer gaan professionaliseren. Ze worden groter en vrije beroepen gaan ook steeds meer samenwerken. Een grotere praktijk vraagt natuurlijk meer management, waardoor vrije beroepen sneller ondersteunend personeel aanwerven.

 

Economische en juridische sector boomen

De toename van de tewerkstelling bij vrijeberoepers in het afgelopen decennium is merkbaar in alle sectoren. De grootste groei vond plaats in de economische sector (+67,26%). Bedrijven doen meer een meer beroep op accountants of boekhouders, die op hun beurt steeds meer administratieve boekhoudkundige medewerkers nodig hebben. De economische sector is in totaal goed voor ruim een tiende van de jobs.

 

Zeven procent van de jobs vind je in de juridische sector. Juristen, advocaten en notarissen werven steeds vaker juridische medewerkers aan. Het aantal scheidingen is fel gestegen, maar mensen blijven ook trouwen.

 

Daarnaast blijven we met zijn allen ook bouwen of verbouwen, het is dan ook niet verwonderlijk dat 1 op de 8 jobs zich in de bouw situeert.

 

Medische beroepen blijven koploper

De helft van de arbeidsplaatsen bij vrije beroepen vind je in de intellectuele sector. Als directieassistent(e) of assistent bij verzekeringsmakelaars of bijvoorbeeld als medewerker bij een IT-consultant.

 

De grootste werkgever bij de klassieke vrije beroepen (dokters, advocaten, notarissen...) is de medische sector. Apothekers, verpleegkundigen en specialisten nemen een vijfde van de tewerkstelling voor hun rekening.

 

Bron: www.federatievrijeberoepen.be.