Vreemde job: speelkaartenmaker

Zowat iedereen heeft waarschijnlijk speel- of verzamelkaarten in huis die door de handen van Peter Poels (40) zijn gegaan. Bij het bedrijf Cartamundi, een multinational met thuisbasis in het Kempische Turnhout, staat hij onder andere in voor het correct versnijden van de kaarten.

100.000 kaarten per uur

"Ons bedrijf behoort tot de wereldtop in de kaartenmakerij, ik werk hier nu 19 jaar. Wij hebben een ploegensysteem, omdat de fabriek in de week de klok rond draait. Per uur produceren wij per snijmachine gemiddeld 100.000 kaarten van allerlei soorten: speelkaarten voor casino's, recreatieve speelkaarten, verzamelkaarten van Harry Potter, FIFA, Disney ... Tijdens elke shift zijn er 50 à 60 personen aan het werk, alleen al voor het versnijden en verpakken."

Controle

"De kwaliteitscontrole bij speelkaarten is erg belangrijk. Om het half uur, dus per 50.000 kaarten, voeren we een manuele controle uit om te checken of alle procedures op het eerste gezicht goed verlopen: is alles correct versneden, gedrukt ... Alle kaarten gaan daarna ook nog door de digitale controle, die veel preciezer dan het menselijk oog kan opmeten of er inconsistenties zijn."

Afgewerkt

"Ik haal er wel voldoening uit als ik mensen zie spelen met kaarten die door mijn handen zijn gegaan. Hier in Turnhout loopt nu bijvoorbeeld een actie in enkele winkels waarbij je kaarten kan verzamelen, die bij Cartamundi gedrukt zijn. Het is plezant om het resultaat van je werk ook echt in omloop te zien."

Nooit saai

"Voor deze job is het belangrijk dat je een goed technisch inzicht hebt, want het duurt toch een goeie anderhalf à twee jaar vooraleer je met alle machines overweg kan. Je moet ook een geoefend oog hebben om de manuele kaartcontroles goed te kunnen uitvoeren. En het wordt nooit saai: er zijn altijd nieuwe producten om aan te werken."