Thuisverpleegkundigen getuigen: “Persoonlijk contact blijft het belangrijkste”

Thuisverpleegkundigen verstrekken vandaag meer complexe zorgtaken aan huis dan vroeger, ze houden patiëntendossiers bij op tablet en vinden teamwork belangrijker dan ooit. Twee thuisverpleegkundigen van verschillende generaties getuigen over hun job.

 

Elektronisch verpleegdossier

Ingrid Lenaerts (36) werkt sinds 2000 als thuisverpleegkundige voor het Wit-Gele Kruis in de provincie Antwerpen. “De thuiszorg bevalt me zeer", vertelt ze. "Je komt op veel verschillende plaatsen en werkt bij de patiënt thuis. Dat is toch een unieke setting.” Ingrid doet in een voormiddag ongeveer veertien patiënten aan. “De duur van mijn bezoekjes varieert nogal. Mijn taken gaan van insulinespuiten toedienen over de dagelijkse verzorging tot medicatie geven en wonden verzorgen. Best uiteenlopend dus.”

 

In vijftien jaar heeft Ingrid gemerkt dat teamwork aan belang heeft gewonnen. “Als thuisverpleegkundige werk je veel alleen, maar om de twee weken komen we samen in kleine teams om onze patiënten te bespreken. Ik vind het heel fijn om dat klankbord te hebben en specifieke problemen gezamenlijk te kunnen bespreken."

 

"Daarnaast is mijn werk grondig veranderd sinds de komst van het elektronisch verpleegdossier of EVD. In het begin werkten we met papieren lijsten met daarop de patiënten en de toe te dienen zorgen. Nu houden we alles bij op een tablet en kunnen we veel gemakkelijker informatie uitwisselen met collega’s, zodat we continuïteit kunnen garanderen. De collega die de volgende keer langsgaat, ziet in één oogopslag de nieuwe updates.”

 

Dat technologieën als zorgrobots haar job in de toekomst zouden hertekenen, gelooft Ingrid niet echt. “Wij zijn wel met mensen bezig, hé. Persoonlijk contact is misschien wel het allerbelangrijkste aan onze job. En het is ook net waar ik blij van word: je bent belangrijk voor de mensen die op je zitten te wachten.”

 

Meer complexe zorgen thuis

Al sinds 1983 werkt Carine Vrebos (53) voor het Wit-Gele Kruis. “Ik heb verschillende functies doorlopen: basisverpleegkundige, lokaal hoofdverpleegkundige, referentieverpleegkundige wondzorg, en nu domeinverantwoordelijke wondzorg en stomatherapie."

 

Daarnaast helpt Carine ook om het elektronisch verpleegdossier (EVD, zie hoger) inhoudelijk verder uit te werken en nieuwe toepassingen te ontwikkelen. "Dat EVD wordt soms nog als extra werk ervaren, omdat verpleegkundigen inderdaad meer moeten registreren dan vroeger. Maar we vragen hen echt enkel dingen te doen die een meerwaarde hebben.”

 

De technologische vooruitgang toont zich ook in de behandelingen die thuisverpleegkundigen uitvoeren, weet Carine. “Toen ik begon, dienden we vooral hygiënische zorgen toe. Nu is dat wel even anders. De laatste tien jaar worden heel wat complexe technische zorgen thuis uitgevoerd: chemotherapie via een poortkatheter, infusen, negatieve druktherapie bij wondverzorging, intraveneuze antibiotica, nierdialyse. Dat heeft met nieuwe technologie te maken, maar ook met beleid: mensen blijven minder lang in het ziekenhuis.”

 

Waarom Carine Vrebos zo van haar job houdt? “Omdat je mensen thuis verpleegt en je veel directere feedback krijgt, waardoor je je werkwijze constant kritisch bevraagt. Daarnaast krijg je heel veel directe waardering en is de job boeiend en afwisselend. Je moet zo ongeveer alles kunnen, wat ik een meerwaarde vind. Minpuntjes? Het werk kan fysiek en mentaal zwaar zijn. Daarnaast kan een werkdag behoorlijk onvoorspelbaar zijn.”

 

Zin in een job als verpleegkundige? Bekijk hier de vacatures.