Te land, ter zee, of in de lucht: ontdek jouw droomjob in de logistiek

Een sector waar weinig jongeren over dagdromen, maar waar des te meer te ontdekken valt, is de logistiek. We grasduinden tussen de vaak weinig zichtbare logistieke jobs en verklaren enkele exotisch klinkende functietitels. Wie weet kende je je droomberoep gewoon nog niet bij naam…

 

Een veelgevraagd profiel binnen de logistieke sector is dat van dispatcher of transportplanner. Draag je deze titel, coördineer je het transport en de lading van vrachtwagens. Je stelt laad- en leveringsschema´s op en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk goederen op tijd op de juiste plaats terecht komen, en dat tegen een zo laag mogelijke prijs.

 

Een expediteur luchtvracht staat dan weer in voor de optimale organisatie van het goederentransport per vliegtuig. Hij stippelt de meest voordelige routes uit, onderhandelt met transporteurs om zo een zo gunstig mogelijk kostenplaatje in de wacht te slepen en ontfermt zich over de vaak gecompliceerde administratieve kant van het vervoer.

 

Organisatieskills zijn eveneens een must voor een job als productieplanner. Het is immers jouw taak om mensen en middelen op de meest efficiënt wijze in het productieproces in te schakelen. Je stelt een planning op voor het personeel en bent een schakel tussen de verschillende afdelingen. Ook schat je de hoeveelheid benodigde materialen en grondstoffen in en legt die voor aan de afdeling inkoop.

 

Nog een belangrijke tak van de logistiek draagt immers de naam procurement, wat zoveel betekent als ´inkoop´. De procurement officer, -analyst, en –manager, houden zich dus allen op verschillende niveaus bezig met het proces van de aankoop van de goederen en diensten die een bedrijf nodig heeft om naar behoren te kunnen functioneren. Een inventory officer heeft een gelijkaardig profiel, maar zijn hoofdtaak bestaat eruit te waken over de voorraad in stock en de goede geografische verspreiding ervan.

 

De demand planner probeert dan weer zicht te krijgen op de vraag om zo een schatting te maken van de te verwachten inkomsten. Hij anticipeert op pieken en dalen in de verkoop teneinde de productie hier zo goed als kan op af te stemmen.

 

Maar ook binnen de scheepvaart is er nood aan een lading logistiek talent. Een dynamische functie op dit terrein is bijvoorbeeld waterklerk. Beoefen je deze job, ben je verantwoordelijk voor de binnenkomende en uitvarende schepen in een haven. Je regelt de nodige documenten, organiseert ligplaatsen en bent de link met politie en douane. Het inschepen van passagiers en bemanning, regelen van visa en/of doorlaatbewijzen, reserveren van hotels en de proviandering behoren eveneens vaak tot je takenpakket.

 

Hier vind je alle jobs in de logistiek.