Spanning tussen vraag en aanbod ingenieurs

Ingenieurs zijn niet dik gezaaid op de arbeidsmarkt, maar toch zijn er 2000 werkloos. Dat komt vooral omdat de ingenieursopleidingen niet voldoende aansluiten bij de praktijk. Bedrijven leggen de lat hoog, terwijl 55% van de pas afgestudeerde kandidaten zich niet klaar voelt voor het professionele leven. Een en ander blijkt uit de Ingenieursbarometer, een onderzoek van HR-dienstverlener USG Engineering (2015) bij meer dan 2.200 professionals, toekomstige ingenieurs en bedrijven die ingenieurs tewerkstellen.

 

Onmisbaar voor innovatie

Het goede nieuws is alvast dat 59% van de bedrijven in 2015 meer ingenieurs wil aanwerven. Daarnaast kampt 40% van de bedrijven met een pensioneringsgolf. Daarom verwacht 91% van de bedrijven blijvende of zelfs toenemende ingenieursschaarste. Slechts 12% van de vacatures geraakt binnen de zes maanden ingevuld. Vooral de zoektocht naar ingenieurs bouwkunde, elektromechanica en elektronica-ICT is moeilijk.

 

Het onderzoek focust ook op het belang van innovatie en de rol van de ingenieurs daarin. Dat levert de volgende resultaten op:

- 90% van de bedrijven plant in 2015 een nieuw product, dienst of optimalisatie.

- 73% van de ingenieurs werkt actief mee aan innovatie.

- 56% van de ingenieursstudenten kiest voor de studie om aan innovatieve projecten mee te werken.

 

Niet tevreden? Op naar een andere job

Ingenieurs die niet betrokken zijn bij innovatie, overwegen vaker om een andere job te zoeken. Ze doen dat in de eerste plaats om de jobinhoud (85%), met het innovatieve aspect op kop. In 2014 ging de helft van de ingenieurs op zoek naar een andere job. Eén op vijf stapte effectief over. “Ingenieurs zoeken altijd verbeteringen en stellen het status-quo in vraag,” zegt Kathleen Dupont, algemeen directeur van USG Engineering Professionals. “Juist daarom zijn ingenieurs vaak innovatief bezig. Als ze die innovatiekracht op de juiste plek inzetten, maakt dat de Belgische bedrijven sterker.”

 

Ingenieur en op zoek naar een gepaste job? Je vindt hem hier.