Mijn Restaurant: waarom een kok een echte rotjob heeft

SOS Piet, De Beste Hobbykok, Dagelijkse kost, Top Chef... Aan kookprogramma's geen gebrek. Heb je intussen de smaak helemaal te pakken en overweeg je zelf een bistro uit de grond te stampen. Bezint dan voor ge begint, en wel om deze 3 redenen.

1. Van biefstuk-friet word je niet rijk

30% van de inkomsten van een restaurant gaat naar de grondstof van een gerecht: de ingrediënten zeg maar. 40%  gaat naar personeel. Reken daarnaast nog wat geld voor de vaste kosten en de belastingen, en je weet dat er voor jezelf niet meer zoveel overblijft. Uitleg krijg je van restauranthouder Jos Theys.

2. Je moet je door een enorme papierberg worstelen

Een restaurant openen doe je niet van vandaag op morgen. Wist je bijvoorbeeld dat starters minstens 10 attesten moeten in orde brengen voor ze aan hun droom kunnen beginnen?

3. Een kok heeft een echte rotjob

De gemiddelde loopbaan in de horeca duurt amper 6 jaar. Geregeld moeten restaurants hun deuren sluiten omdat ze zonder kok zitten. Chef-kok is dan ook een superknelpuntvacature.

Geloof je er niets van? Lees dan zeker ook de getuigenis van Peter Goossens: “Ik werk tussen de 80 à 90 uur per week. Ik dacht dat het zou verminderen, maar het wordt alleen maar erger.”

Foto: © vtm