Met dit profiel ben je een geschikte consultant

Wie denkt aan een carrière in de consultancy, gaat best na of hij zich herkent in volgend profiel. Het werd uitgetekend door Tom De Visscher, directeur in de afdeling Supply Chain Management Consulting van PricewaterhouseCoopers.

 

  1. “Als consultant blijf je steeds een ‘externe’. Al hangt het sterk af van het type opdracht, de duur van het project en de bedrijfscultuur van de klant, voor de collega’s uit het bedrijf waar je terechtkomt, ben je de vreemde eend. Je draait immers maar tijdelijk mee. Het voordeel: je hebt heel veel afwisseling. En als een bedrijf je niet ligt, is het goed om te weten dat het project eindig is. Omdat je in meerdere ondernemingen komt, proef je ook van verschillende bedrijfsculturen.”

 

  1. “Consultants werken niet van 9 tot 5. Wanneer de deadline van een project nadert, moet je al eens een tandje bijsteken. In ruil krijg je veel flexibiliteit. Thuiswerken bijvoorbeeld is goed ingeburgerd. Dat klinkt heel verleidelijk, maar het betekent ook dat je discipline aan de dag moet leggen. Kun je om met die hoge mate van vrijheid? Voor wie uit een controlerende omgeving komt, kan dit moeilijk zijn.”

 

  1. “Vooral starters ervaren soms dat ze niet goed aarden als consultant. Het is belangrijk om te beseffen dat je in de consultancy niet de finale beslissing neemt en enkel een adviserende rol hebt. Je probeert de klant vanuit je expertise en analyse te overtuigen, maar het is uiteindelijk hij die bepaalt of hij er iets mee doet en of hij je bij de implementatie betrekt. Niet iedereen voelt zich daar goed bij. Sommigen hebben liever direct resultaat. Wellicht pas je dan beter in een interne functie in een bedrijf.”

 

  1. “Wie doorgroeit in de consultancy, ziet zijn taken willens nillens uitbreiden in de richting van sales, hr, coaching en product development. Je moet dus van alle markten thuis zijn en een breed interesseveld hebben. Uiteraard zal je naargelang je talent je eigen accenten kunnen leggen, maar weet dat elk domein hoe dan ook op je bord belandt.”

 

  1. “Zit er een entrepreneur in jou? Bij een grote consultancyfirma als PwC heb je mogelijkheden te over om carrière te maken. Veel hangt af van wat je zelf wilt. Denk dus na over wat je precies wilt uitbouwen. Met 1.500 medewerkers in België mogen we dan wel een grote onderneming zijn, de teams functioneren als samenwerkende kmo’s. Het is mogelijk om op kleine schaal iets op te zetten en zodra het op poten staat verder uit te rollen, zelfs over de landsgrenzen heen.”

 

  1. “Tegenwoordig valt er veel met conference calls te organiseren, maar toch verwachten wij van onze consultants dat ze drie dagen per week in het buitenland willen zitten – al kan dat tijdelijk meer of minder zijn. Ook dat internationale karakter hoort bij een job als consultant.”