Met deze vaardigheden kun je aan de slag als projectleider

Als projectleider heb je, in tegenstelling tot algemene managers, de dagelijkse leiding over eenmalige projecten. Je kunt nooit terugvallen op routine en moet vaak improviseren. Maar welke vaardigheden heb je nog nodig om je project tot een goed einde te brengen?

 

1. Algemene leiderscapaciteiten

Een projectleider of projectmanager moet, net zoals de 'gewone' manager, mensen kunnen overtuigen en taken durven uitbesteden. Nog meer dan de manager moet je goed zijn in het snel verzamelen en in je opnemen van informatie. Want elk project is anders. Zeker in de bouwsector.

 

2. Systematisch en resultaatgericht kunnen werken

Je moet focussen op het resultaat dat je moet halen. Daarom moet je activiteiten goed kunnen plannen en opdelen in fases. Je moet kunnen denken van grof naar fijn. Alshet nodig is, handel je zaken wel onmiddellijk af. Zeker als je actief bent in engineering, ben je geen uitsteller.

 

3. Deskundigheid

Ken het veld waarin je werkt. Als projectmanager van de ontwikkeling van software bijvoorbeeld is het belangrijk dat je veel verstand hebt van informatica. Overzichtskennis is daarbij belangrijker dan detailkennis. Zo kun je, zonder van elk detail op de hoogte te hoeven zijn, een goede beslissing nemen.

 

4. Stressbestendigheid

Een projectleider moet binnen een bepaalde periode resultaat halen. Je hebt dus voortdurend met deadlines te maken en moet leren stress te hanteren. Vooral als je aan de slag bent in de industriële sector, hou je op elk moment meerdere ballen in de lucht en moet je snel kunnen schakelen.  

 

5. Inzicht hebben in de belangen van alle partijen

Een nieuw project betekent voor de betrokken partijen nieuwe verplichtingen, maar misschien ook nieuwe bedreigingen. Voornamelijk in de financiële sector is het daarom belangrijk om  snel inzicht te krijgen in ieders belangen, zodat je iedereen de garantie kunt geven dat ze iets te winnen hebben bij een enthousiaste deelname aan het project.

 

Bekijk hier alle vacatures voor projectleider.

 

Bron: www.carrieretijger.nl.