Met deze vaardigheden kun je aan de slag als boekhouder

Vacatures voor boekhouder vermelden meestal een hele waaier aan taken. Uiteindelijk draaien die allemaal rond het verwerken van financiële documenten. Een boekhouder moet dus goed zijn met cijfers. Maar dat is niet genoeg. Met volgende competenties heb je een streepje voor.

 

Analytisch

Of je nu aan de slag gaat in een kmo of een grote onderneming of een boekhoud- of accountancykantoor, als boekhouder moet je over een analytische geest beschikken. Een boekhouding is vaak complex, je moet ze snel kunnen ontleden en hoofd- en bijzaken goed van elkaar kunnen onderscheiden.

 

Nauwkeurig

Of je nu hoofdboekhouder bent of bediende boekhouding, je moet altijd nauwkeurig te werk gaan. Jij moet met de juiste cijfers komen aanzetten. Je baas of je klanten kunnen zich immers geen fouten permitteren, want een blunder heeft in deze sector meestal financiële implicaties.

 

Teamspeler

In de meeste boekhoudkundige jobs, ook als financieel beheerder, kom je in een team van financiële specialisten terecht. Kunnen samenwerken met anderen is een absolute voorwaarde. Met wat people management skills kun je in een team zelfs doorgroeien als dossierbeheerder.

 

Communicatief

Werk je in een boekhoudkantoor, dan ben jij de vertrouwenspersoon van je klanten. Je kunt hen ingewikkelde materie op een heldere manier uitleggen. Maar ook binnen een bedrijf moet je, zelfs als junior boekhouder, op alle niveaus goed kunnen communiceren.

 

Creatief

Als boekhouder wordt jou in de meest onverwachte situaties om een oplossing gevraagd. Zeker als accounting manager, de rechterhand van de CFO. Je hebt dan niet alleen de eindverantwoordelijkheid over de boekhouding, je bereidt ook audits en fiscale controles voor. Creativiteit is daarbij een absoluut pluspunt.

 

Meer vacatures in de boekhouding bekijken? Klik hier.

 

Lees ook:

Zeg niet zomaar boekhouder tegen je accountant

6 eigenschappen van de ideale boekhouder