Met deze vaardigheden kun je aan de slag als accountmanager

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten (‘accounts’) van je bedrijf of organisatie. Je denkt met hen mee en geeft hen advies, vaak ondersteund door een accountteam. Welke kwaliteiten moet een goede account manager hebben?

 

1. Stressbestendigheid

In de commerciële sector word je afgerekend op tegenvallende verkoopresultaten. Vooral in de industrie is dit het geval. Je werkt daarnaast vaak op onregelmatige uren om deadlines te halen. Je moet vergaderen, personeel aansturen, contact onderhouden met de accounts, rapporten schrijven enz. Je moet dan ook goed kunnen omgaan met de stress die dat allemaal meebrengt.

 

2. Commercieel inzicht

Je eerste doel is het binnenhalen en vasthouden van klanten. Je bedenkt strategische plannen om je omzet bij een bepaalde account te verhogen. Je houdt de ontwikkelingen bij de concurrentie scherp in de gaten en bewaakt de kosten bij promotieacties rond nieuwe of bestaande accounts. Commercieel inzicht is daarbij onontbeerlijk.

 

3. Klantgerichtheid

Als verantwoordelijke voor het klantenbeheer ben je bijzonder klantgericht. Je verplaatst je volledig in de situatie van de accounts. Zo kun je gericht raad geven en problemen oplossen. Ook informeer je klanten over belangrijke zaken waar zij nog niet van op de hoogte zijn, zowel in de groothandel als in de retail.

 

4. Creativiteit

Als je een presentatie of workshop bij een account geeft, moet je creatief zijn, net als bij de onderhandelingen en het opstellen van een accountplan of mailing. Ten slotte moet je creatief kunnen omgaan met probleemsituaties die accounts aan jou voorleggen en adequate oplossingen aandragen. 

 

5. Communicatieve vaardigheden

Je werkt zowel extern als intern samen met veel verschillende personen en afdelingen. Je bent het aanspreekpunt voor al je accounts en voor je eigen medewerkers. Je houdt besprekingen en stelt facturen, brieven en mailings op. Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden zijn dan ook onmisbaar voor dit beroep. Zeker in de media.

 

Herken je je hier in? Bekijk hier alle vacatures voor accountmanager.

 

Bron: www.carrieretijger.nl.