Maatschappelijk werk, dé sector voor wie van mensen houdt

Voor je job mensen helpen. Kansarme mensen, sociaal zwakkeren, kinderen en jongeren, gehandicapten en bejaarden. Dat is wat je mag verwachten als je gaat werken in de maatschappelijke dienstverlening. Grijpt sociaal onrecht je aan? Wil je er iets aan doen? Dan kun je in deze sector heel veel voldoening halen uit je job.

 

Vierde grootste sector

Het maatschappelijk werk kent een lange traditie in ons land. Decennialang werd het uitgebouwd binnen organisaties die zich richten op hulpverlening en sociale dienstverlening, zowel binnen overheidsinstellingen als particuliere initiatieven. Vandaag stelt de sector meer dan 200.000 personen te werk. Hiermee is dit de vierde grootste sector in de Vlaamse economie.

 

Maatschappelijk werk richt zich op de meest uiteenlopende sociale probleemsituaties. Goed kunnen luisteren, je kunnen inleven en correct analyseren zijn in deze sector noodzakelijke kwaliteiten. Maatschappelijk werkers gaan traditioneel aan de slag bij een OCMW of bij een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds. Als bachelor in het sociaal werk kun je ook kiezen voor de afstudeerrichting personeelswerk en je specialiseren in Human Resources Management. Daar leer je binnen de profit- en non-profitsector de verwachtingen van werknemers en organisaties op elkaar af te stemmen, zonder het evenwicht tussen de sociale en de economische objectieven uit het oog te verliezen. 

 

Groot aandeel knelpuntberoepen

Met een studie op een sociale school kun je ook een job vinden als  sociaal adviseur in het bedrijfsleven of je opwerken tot manager welzijn bij stadsbesturen. Onder meer opvoeders kunnen terecht in de jeugd- en gehandicaptenzorg. Met een diploma in de personenzorg of een paramedisch beroep vind je ook je gading in de gezins- en bejaardenhulp.

 

Ruim 30% van de vacatures in de maatschappelijke dienstverlening zijn knelpuntvacatures. Dat percentage ligt een stuk hoger dan het gemiddelde over alle sectoren heen. Vooral de vacatures voor schoonmaker, strijkster of huishoudhulp zijn moeilijk in te vullen. Ook kinesitherapeut is een knelpuntberoep, en in de kindervopvang is het al even moeilijk om mensen te vinden.

 

Klik hier voor alle beschikbare jobs in de maatschappelijke dienstverlening.

 

 

Bron: www.vdab.be.