Heb jij het in je mars om een goedbetaalde consultant te worden?

Als consultant of adviseur adviseer je organisaties bij problemen of over verbetering. Je kunt in van alles adviseur zijn: in personeelsmanagement, communicatie, milieu, ICT, leiderschap, kwaliteitsmanagement of marketing. In welke sector je ook actief bent, dit zijn je voornaamste taken.

 

1. Je verkoopt jezelf

Consultant is vaak synoniem voor recruiter of recruitment consultant. Dat wil zeggen dat je personeel rekruteert in opdracht van bedrijven. Je advieswerk begint echter met het binnenhalen van klanten. Vaak moet je tegen andere selectiebureaus ´strijden´ om de opdracht. Je moet dus in de eerste plaats jezelf kunnen verkopen. Ook in andere takken van consultancy is dat zo.

 

2. Je doet onderzoek bij de klant

Elke adviesopdracht begint met luisteren naar de behoeften van de klant. Daarop volgt een onderzoeksfase. Als finance consultant bijvoorbeeld is het je taak om de financiële resultaten van een bedrijf te verbeteren. Je opdracht begint met een analyse van de huidige resultaten.

 

3. Je bedenkt creatieve oplossingen

Op basis van je eerste diagnose en je onderzoek, stel je een plan op om de resultaten van je klant te verbeteren. Werk je als sales consultant, dan betekent dat dat je originele scenario’s bedenkt om de verkoop van een bedrijf de hoogte in te sturen.

 

4. Je helpt de klant je advies in de praktijk te brengen

Het bedenken van een oplossing is één ding, het in de in de praktijk brengen is vaak een ander paar mouwen. Dat heet implementeren. Voornamelijk als software consultant ben je na de analyse van softwareapplicaties en verkoop van nieuwe of aanvullende software op basis van de noden van de klant ook verantwoordelijk voor de implementatie.

 

5. Je blijft jezelf en je vakkennis verder ontwikkelen

Ontwikkeling is in elk beroep belangrijk. Bij een adviseur/consultant zijn je persoon en je kennis je voornaamste producten. Door je persoonlijke ontwikkeling zorg je ervoor dat je inspirerend en overtuigend bent en blijft. Je vakkennis bijhouden is minstens even belangrijk. Ook als je project management of business consultant bent, je klant verwacht dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen, technieken en theorieën.

 

Herken je jezelf in dit profiel? Bekijk hier alle jobs in consultancy.

 

 

Bron: www.carrièretijger.nl