Fast Moving Consumer Goods: vecht voor je merk

In de sector van de Fast Moving Consumer Goods of FMCG, d.w.z artikelen met een korte levensduur en dus een snelle omloop, heerst een bikkelharde concurrentiestrijd. Fabrikanten van deze producten zijn dan ook voortdurend op zoek naar – vooral commercieel – talent om hun marktpositie te verstevigen.

 

Branding

Je kunt waarschijnlijk verschillende merken snoep, tandpasta of wasmiddel opnoemen. Maar ken je ook de fabrikant van die producten? Waarschijnlijk niet, en dat is ook niet belangrijk. Fabrikanten van FMCG proberen de consument aan zich te binden door middel van merken. Branding en imagebuilding zijn een belangrijk werkterrein in deze sector.

 

Marketing

Als brand manager zorg je ervoor dat je product op zijn huidige markten stabiel kan blijven en draag je bij tot de ontwikkeling van nieuwe markten. Een product manager analyseert de markt en de resultaten van de concurrentie in functie van de herpositionering van het eigen merk. Als project manager maak je ook deel uit van het marketingteam, maar werk je samen met de sales.

 

Sales, logistiek en inkoop

Een account manager beheert een merkenportefeuille en probeert die verder uit te bouwen door nieuwe klanten aan te trekken. Als sales representative ga je je klanten opzoeken en zorg je ervoor dat je merk overal aanwezig is. Voor de optimale distributie van de producten is de supply chain manager verantwoordelijk. In deze functie volg je het volledige logistieke proces op. Als aankoop- of purchase manager bepaal je de aankoopstrategie op lange termijn.

 

Zin om je schouders onder een merk te zetten? Bekijk hier alle vacatures in FMCG.