Dit zegt de horeca intussen over de flexi-jobs

Sinds 1 december 2015 kan de horeca gebruik maken van de ‘flexi-jobs’, en met de eerste zomer voor de deur worden ze gretig ingezet. Maar er zijn ook addertjes, aldus de sector.

 

Tine Coenen (29) werkt overdag als staalbeheerder bij VWR International, op woensdag- en vrijdagavond klust ze bij als serveerster in brasserie De Gulden Coppe in Hoogstraten. Ze is tevreden met komst van de flexi-jobs. Sinds de invoering hoeft ze immers geen sociale bijdragen of belastingen meer te betalen op haar bijverdienste. “Als alleenstaande kan ik elke cent extra goed gebruiken. Dankzij de nieuwe regelgeving kan ik zoveel bijklussen als ik wil. En er gaat niks af.”

 

Systeem niet helemaal duidelijk

Ook eigenaar Paul Snoeys noemt de flexi-jobs een goeie maatregel, want nu heeft hij een extra manier om flexibel op pieken in te spelen. Toch zitten er volgens hem nog enkele addertjes onder het gras: “In principe betaal ik voor een flexi-jobber alleen een werkgeverbijdrage van 25 procent. Maar omdat ze vaak in het weekend of op feestdagen bijspringen, komen daar ook nog aardig wat premies bij. Voor een flexi-jobber met een netto-uurloon van 11 euro leg ik zelf ongeveer 15 euro neer, wat toch meer is dan 25 procent. Bovendien is het niet altijd zo duidelijk wie wel en niet onder de regeling valt. Een niet-vastbenoemde leerkracht die in de zomer van vorig jaar niet gewerkt had, bleek voor dit kwartaal uit de boot te vallen. Tot slot merk ik nog veel onwetendheid bij sollicitanten. Ik krijg regelmatig kandidaten over de vloer die helemaal niet in aanmerking komen voor de regeling.” 

 

“Pak de hoge loonkosten ook aan”

De grootste verzuchting van veel ondernemers in de horeca blijft de hoge loonkost voor het vast personeel. Snoeys betaalt voor elke vaste medewerker tussen de 25 à 30 euro per uur. Gerrit Budts, woordvoerder Horeca Vlaanderen: “De flexi-jobs zijn er gekomen ter compensatie van de witte kassa. Het is zeker goed dat zwartwerk uit de horeca verdwijnt, maar pak ook de hoge loonkost aan. In de horeca ligt de gemiddelde toegevoegde waarde per medewerker op 35.000 euro per jaar, in bijvoorbeeld de chemie ligt dat op 160.000 euro per jaar. Het is zeer moeilijk om in een arbeidsintensieve sector als deze rendabel te zijn. De flexi-jobs op zich zullen daar niet veel aan veranderen.” 

 

Hoewel Snoeys dankzij een goede mix van vaste krachten, flexi-jobbers en extra’s de gemiddelde personeelskost naar beneden heeft kunnen halen, zag hij zich de voorbije jaren toch verplicht om de prijzen in zijn brasserie geleidelijk op te trekken. Zo kost een lunch in De Gulden Coppe vandaag zo’n 20 à 25 procent meer dan drie jaar geleden. Snoeys schroefde ook het aantal werkuren van zijn medewerkers terug en denkt er intussen aan om een extra sluitingsdag in te voeren. Allemaal maatregelen die moeten helpen om het hoofd boven water te houden. 

 

Wie mag flexi-jobben? 

Denk je eraan bij te klussen in de horeca, dan kom je misschien wel in aanmerking voor het flexi-job-statuut. Volgende voorwaarden moeten voldaan zijn: 

- Drie kwartalen geleden werkte je minstens 4/5de bij een andere werkgever. Heb je in dat kwartaal een maand niet gewerkt, dan kan je niet flexi-jobben.

- In dit kwartaal werk je minder dan 4/5de bij de café- of restauranthouder in kwestie. 

 

1 op 5 werkt met flexi-jobbers

Horeca-uitbaters raken stilaan vertrouwd met de flexi-jobs. In maart maakte 21,8 procent – of iets meer dan één op de vijf – van de 3.200 werkgevers ingeschreven bij ADMB gebruik van het systeem. In december, vlak na de invoering, was dat 8,8 procent. 

 

 

Lees ook:

Wil je in de horeca of het toerisme werken? Dan zijn deze vaardigheden essentieel

De horeca biedt een waaier aan jobs

10 redenen waarom je een vakantiejob moet doen