De aantrekkingskracht van een baan bij de overheid

Werken bij de overheid, is dat wel aantrekkelijk? Voor velen duidelijk meer dan ooit. De belangstelling voor overheidsbanen liegt er niet om: het selectieorgaan Selor screende vorig jaar bijna 100.000 kandidaten en een vacature voor ‘penitentiair bewakingsassistent’ (cipier) krijgt steevast duizenden antwoorden.

 

'De collega's' is verleden tijd

Het beeld van ambtenaren als luie, ongemotiveerde en onsympathieke 'ambetantenaren' is voor velen bepaald door de populaire tv-reeks ‘De collega’s’, eind jaren zeventig. En al loopt het bij de vele takken van de overheid niet altijd op wieltjes: zaken als goed bestuur en responsabilisering zijn vandaag geen loze begrippen.

 

Voor veel kandidaten is de overheid een aantrekkelijke werkgever omdat zij jobs aanbiedt voor allerlei opleidingen en studieniveaus, en dat in zeer uiteenlopende functies, van boswachter tot IT-specialist. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via examens en bijkomende opleidingen een echte loopbaan uit te bouwen.

 

Vorig jaar screende Selor 96.672 kandidaten, een kwart meer dan in 2013. Selor rekruteert voor meer dan 150 overheidsdiensten. En daar horen bijvoorbeeld ook de Regie der Gebouwen, Belgocontrol, het KMI of het Fonds voor Beroepsziekten bij. Ook steden en gemeenten, OCMW’s en intercommunales doen een beroep op de diensten van Selor.

 

Sommige Vlaamse instellingen maken ook gebruik van de expertise van Jobpunt Vlaanderen. Sinds eind 2014 organiseren de Vlaamse ministeries en de autonome diensten zoals Kind en Gezin zelf de rekrutering van hun personeel.

 

Je diploma telt

Je diploma is het startpunt voor een job bij de overheid. De federale overheid werkt met vier niveaus, in functie van het hoogst behaalde diploma:

• Niveau A: universitair of hoger onderwijs lange type (master).

• Niveau B: hoger onderwijs korte type (bachelor).

• Niveau C: hoger secundair onderwijs.

• Niveau D: lager secundair onderwijs of geen diploma.

 

Interesse in een job bij een overheid(sbedrijf)? Klik dan hier.